Volledig scherm
Marcia van der Wens met haar boodschappenmandjes... onderweg naar Den Haag © Merel van Beers/BD

Juf Marcia met volle boodschappenmand naar minister Slob: 'Hopelijk hoort hij me'

DEN BOSCH - Met een volle boodschappenmand is juf Marcia van der Wens richting Den Haag. Zeker zestig collega's uit Den Bosch en Zeeland hielpen de juf dinsdagochtend om goed beslagen ten ijs te komen bij onderwijsminister Arie Slob.

De 44-jarige lerares had de bijeenkomst in De Muzerije zelf georganiseerd om te horen wat haar stakende collega's willen, maar eigenlijk weet ze prima welke boodschap ze wil overbrengen in Den Haag. Meer geld dat anders moet worden besteed. ,,De werkdruk oplossen met klassenassistenten is niet de weg. Er moet echt meer geïnvesteerd worden in goede leraren. Meer kwaliteit. Zodat we het passend onderwijs ook echt kunnen laten slagen." 

Want nu is het dweilen met de kraan open. Leraren zijn overspannen. Het aantal ziekmeldingen is hoog en kan niet meer worden opgelost met invalkrachten. Dat maximum is bereikt in Den Bosch, dankzij de flexwet. ,,Sommige scholen hebben zelfs al klassen naar huis moeten sturen omdat er geen leraar voor ze is", weet Marcia. 

Quote

Misschien zouden we klassen naar huis moeten sturen

Juf Carla

Gepensioneerden

Volledig scherm
De 'boodschappen' die Marcia verzamelde vanochtend in De Muzerije © Merel van Beers/BD

Op het Sparrenbos vallen ze terug op gepensioneerde leraren. Andere scholen verdelen de klassen over de rest van de school of vraagt de conciërge of collega's uit het management op de klas 'te passen'. ,,En daar wordt het onderwijs echt niet beter van", beseft Milon van Dommelen (lerares Sparrenbos). Bij het Rondeel hebben ze ook nog geen klassen naar huis gestuurd. ,,Maar misschien zouden we dat eens moeten doen", reageert juf Carla. 

Dan worden de mensen misschien wakker, want dat er nu voor de tweede keer gestaakt moet worden voelt erg wrang. ,,Het komt niet aan in Den Haag lijkt het wel", denkt Ilse van den Bogaert (groep 7 van KindCentrum Westerbreedte). Maar dáár ligt de taak voor juf Marcia van basisschool 't Schrijverke in de Maaspoort vandaag. ,,Hopelijk hoort'ie me". 

Ook gezongen

Naast veel collega's was ook Pieter van Schooten aanwezig in Den Bosch. De vader van twee maakte een (protest)lied voor alle leraren om ze 'een hart onder de riem te steken'. ,,Ik heb twee kinderen van zes en acht jaar. Ik weet wat leraren allemaal erbij hebben gekregen de laatste jaren. Ik heb echt respect voor jullie. En daarom heb ik dit nummer geschreven", aldus Van Schooten die met zijn nummer veel leraren heeft geraakt. Ook hij is met Marcia onderweg naar Den Haag om daar zijn nummer nog eens te laten horen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement