Volledig scherm
BD-verslaggever Jos van de Ven. © copyright Marc Bolsius

Justitie opnieuw door de knieën: ook getapte telefoontjes met BD-verslaggever uit lekdossier

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voor de tweede keer in 24 uur door de knieën voor eisen van het Brabants Dagblad in de affaire rond het Bossche burgemeesterslek. Ook taps van telefoongesprekken tussen een verdachte en BD-verslaggever Jos van de Ven worden door Justitie uit het strafdossier  verwijderd. 

Gisteren besloot het OM al in te gaan op de eis van het BD om de belgegevens die (zonder toestemming van de rechter-commissaris) waren opgevraagd bij provider Vodafone te verwijderen.

Het BD vindt dat het aftappen van gesprekken met journalisten indruist tegen het recht op bronbescherming. Gisteren liet het OM  in een persbericht nog weten het daar niet mee eens te zijn. Nu gaat Justitie, onder dreiging met een kort geding, toch overstag. Net als de belgegevens worden taps van telefoongesprekken die een verdachte in de zaak met Van de Ven voerde uit het dossier verwijderd en waar mogelijk gewist.

Quote

Uiteinde­lijk zijn we tevreden met het resultaat, maar de onwil van het OM geeft te denken.

Lucas van Houtert, Hoofdredacteur Brabants Dagblad

BD-hoofdredacteur Lucas van Houtert is blij dat nu ook de taps uit het dossier worden gehaald: ,,Een week geleden bood het OM na onze publicaties excuses aan voor het opvragen van telefoongegevens van onze verslaggever. Pas gisteren zegde het onder druk toe die gegevens te vernietigen. En vandaag, nadat we besloten een kort geding aan te spannen, gaat justitie voor een derde keer door de knieën. Uiteindelijk zijn we tevreden met het resultaat, maar de onwil van het OM geeft te denken."  

Burgemeesterssoap

BD-verslaggever Van de Ven onthulde vorig jaar juli tot in detail hoe de burgemeestersbenoeming in Den Bosch ontaardde in een soap. Jan Hamming (PvdA), de beoogde opvolger van Ton Rombouts (CDA), koos letterlijk op het laatste moment voor Zaanstad. Daarom kreeg Jack Mikkers (VVD) uiteindelijk de ketting omgehangen.

De Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk (CDA) deed vervolgens aangifte van lekken, een ambtsmisdrijf. Het OM startte een strafrechtelijk onderzoek en hield twee verdachten aan, raadslid Sjef van Creij en oud-wethouder Jos van Son, beiden uit Rosmalen.

Volledig scherm
Sjef van Creij (Links) en Jos van Son. © Jan Zandee en Marc Bolsius