Volledig scherm
Rechtbank © Kees Backx/BD

Justitie vraagt jeugddetentie voor jonge busovervallers Den Bosch

DEN BOSCH - Justitie eist 120 dagen jeugddetentie tegen de twee Bossche jongens van vijftien en zestien jaar, die op 18 maart een buschauffeur beroofden in de wijk Hambaken. Tegen een derde jongen, ook vijftien jaar oud, eist justitie 42 dagen jeugddetentie.

De eisen tegen het drietal werden woensdagmiddag bekendgemaakt in een besloten zitting van de kinderrechter. Twee van de drie jongens stapten op de avond van 18 maart de bus binnen, zwaaiend met een mes en schreeuwend om geld.

Nummer drie bleef buiten bij de bushalte op wacht staan. De buschauffeur werd niet geraakt door het mes, maar moest wel toestaan dat de jongens er met de kassalade vandoor gingen. Het trio werd in juni aangehouden.

Straf
Van de 120 dagen jeugddetentie die justitie aan twee verdachten wil opleggen, zijn er 78 voorwaardelijk. Dat betekent dat ze nog 42 dagen zouden moeten zitten in een justitiële jeugdinrichting. Tijdens dat verblijf moeten ze naar school en krijgen ze les in sociale vaardigheden. Het Openbaar Ministerie wil de twee ook nog taakstraffen opleggen van 150 en 200 uur. Eén van de verdachten werd twee jaar geleden ook al veroordeeld voor openlijk geweld.

​De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.