Volledig scherm
Lieke van de Wiel, spoken word-vertolker van Poetry Circle 013 © Chris Korsten

Kakelverse taal dient zich aan bij Buitenzinnen in Den Bosch

DEN BOSCH - Er bestaan vele duizenden talen en dialecten. Eén taal is echter kakelvers en dus nog niet officieel geregistreerd: het 'Frijns'.

De bedenker is Koen Frijns(21) uit Den Bosch. Doordat hij ook bassist is van Grim Tim gaat hij tegenwoordig als 'de rockdichter' door het leven. Zaterdagavond in W2 Poppodium maakte hij deel uit van de line-up van Buitenzinnen, een nieuw mini-festival waarin taal centraal staat in proza, poëzie en crossovers met muziek.

"Ik ben op het idee gekomen toen ik teksten schreef voor het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daar trof ik bijzondere dialecten en is het taalballetje gaan rollen. Mijn taal is voor een belangrijk deel gebaseerd op klanken en ritme, met hier en daar Duitse invloeden", lichtte Frijns toe.

Elske van Lonkhuyzen(30) uit Nijmegen droeg verschillende zkv's oftewel zéér korte verhalen voor, voortvloeiend uit het project Schrijver in Huis. "Ik heb hiervoor een maand gewoond in woonzorggroep Peppelrode in Eindhoven. Daar heb ik veel gesproken met ouderen. Het bleek een geweldige inspiratiebron", aldus Van Lonkhuyzen.

Het mini-festival is georganiseerd door Marjoes Corsten, Marcus Peters(beiden van creatief platform Solos), Bart van Velzen (Backpackage) en Wout Waanders (Wintertuin). Michiel van de Weerthof fungeerde als gastheer. DJ Nixus ft. MC Jordan stonden achter de draaitafel.

Volledig scherm
Rufus Kain bracht muzikale verhalen © Chris Korsten
Volledig scherm
‘Rockdichter’ Koen Frijns © Chris Korsten
Volledig scherm
Down in Norway © Chris Korsten
Volledig scherm
Elske van Lonkhuyzen © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement