Karsu bracht in de Clubzaal een ode aan Ahmed Ertegün
Volledig scherm
Karsu bracht in de Clubzaal een ode aan Ahmed Ertegün © Chris Korsten

Karsu brengt eerbetoon aan Ahmed Ertegün en diens platenlabel

DEN BOSCH - Karsu Dönmez, een geboren Amsterdamse met Turkse roots, heeft ondanks haar 27 lentes haar muzikale strepen al ruimschoots verdiend. Opvallend is ook dat ze van meerdere markten thuis is. Haar veelzijdige en wervelende optreden tijdens de zondagmiddagmatinee van de Jazz Factory in de Verkadefabriek is daarvan een levend bewijs.

Ze staat erom bekend dat ze noten kan laten krullen en kruiden, waarbij dikwijls een sluier van oosterse passie haar warme stem voorziet van punten en komma's. In de bomvolle intieme Clubzaal opent Karsu al zingend vanachter de piano middels de vertolking van het wonderschone lied Yemen, een hevig emotionele Turkse traditional die het thema 'afscheid' centraal stelt. 

Ze wordt daarbij aangedreven door haar bekwame vierkoppige band, bestaande uit Ulrich de Jezus(gitaar), Daniël Eskens(elektrische bas en contrabas), Randell Heye(trompet) en Niek de Bruijn(drums). De dromerige en prikkelende melodieën met een goudglanzende rand vormen bliksemsnel een boeket aan rijpe klanken, klaar om geplukt te worden. Het publiek is dan ook meteen verkocht. Even later gaat het roer radicaal om, wanneer de 'blues-jazztrein' van het gezelschap op gang wordt gebracht. 

Het is en passant een ode aan Ahmed Ertegün, medeoprichter van Atlantic Records. Het wereldberoemde label waar Ray Charles, Aretha Franklin, Eric Clapton, The Rolling Stones, Led Zeppelin en vele andere muzikale grootheden onderdak vonden. ,,Ahmed, de zoon van de eerste Turkse ambassadeur in de Verenigde Staten, is een van mijn grote voorbeelden. Hij heeft ontzettend veel betekend voor de muziek, met inbegrip van de zwarte muziek. In 2006 heb ik bijna de eer gehad hem te ontmoeten, ware het niet dat hij drie dagen voor mijn geplande komst naar Amerika is overleden", doet Karsu tussen de bedrijven door uit de doeken. 

De band covert een aaneenschakeling van bekende nummers die onder het label zijn uitgebracht, maar doet dit wel op een geheel eigen wijze. Een van de highlights vormt Paint it Black, een versie waarbij Mick Jagger en de zijnen hun vingers zouden aflikken. Zoals het concert begonnen is, eindigt het: met betoverende Turkse klanken die relatief makkelijk in het gehoor liggen.

Karsu Dönmez, een geboren Amsterdamse met Turkse roots, heeft ondanks haar 27 lentes haar muzikale strepen al ruimschoots verdiend.
Volledig scherm
Karsu Dönmez, een geboren Amsterdamse met Turkse roots, heeft ondanks haar 27 lentes haar muzikale strepen al ruimschoots verdiend. © Chris Korsten
Ze staat erom bekend dat ze noten kan laten krullen en kruiden, waarbij dikwijls een sluier van oosterse passie haar warme stem voorziet van punten en komma's.
Volledig scherm
Ze staat erom bekend dat ze noten kan laten krullen en kruiden, waarbij dikwijls een sluier van oosterse passie haar warme stem voorziet van punten en komma's. © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement