Volledig scherm
Cabaretière Kiki Schippers. © Jaap Reedijk

Kiki Schippers zelfverzekerd op podium in Verkadefabriek

DEN BOSCH - Ondanks haar 29 lentes staat Kiki Schippers -zelfverzekerd als ze is- op het podium alsof ze al decennialang het metier van cabaretière uitoefent. Ze had vrijdagavond in de Verkadefabriek weinig moeite om het publiek op een vermakelijke show met als titel 'Wie kijkt?' te trakteren. Zaterdagavond staat er op dezelfde locatie een tweede optreden op de rol.

Haar eerste grap ging over een zogenaamde 'anonieme' SOA-test, die bij nader inzien totaal niet anoniem bleek te zijn. Gebeurtenissen in de relationele sfeer en aanverwante onderwerpen stonden meerdere keren centraal. Even later nam ze onder andere het onderwijzend personeel van een middelbare school op de hak. ,,In de lerarenkamer is de trui zonder enige twijfel het kledingstuk dat het meest in zwang is. Wat je ook ziet is dat docenten tijdens de pauzes altijd nog even wat moeten kopiëren. Maar het meest opmerkelijke is toch wel dat elke docent over een eigen mok beschikt. Het is mijn mok, en van niemand anders. Daaraan valt niet te tornen. Voor de betrokken docenten is het telkens een soort symbool voor de vrijheid. Iets wat uiteraard behoorlijk veel medelijden wekt", aldus Schippers.

Echter haar cynisme over de onderwijswereld viel in het niet toen de politiek in het algemeen en de PVV in het bijzonder ter sprake kwam. Tussen de bedrijven door kwamen enkele bekende liedjes voorbij, zoals 'Erik wil een meisje zijn' en 'Guus'. Op het laatst zong ze ook nog het kritische lied. 'Er spoelen mensen aan', een compositie over de vluchtelingenproblematiek die haar een nominatie heeft opgeleverd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2017. 

Zondag wordt de prijs uitgereikt tijdens het Amsterdams Kleinkunstfestival in theater Bellevue. Saillant detail is dat Schippers vorig jaar met 'Guus' eveneens genomineerd was voor dezelfde prijs, maar dat leverde geen triomfmars op.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.