Volledig scherm
Achter de sporthal is een speciale muur waar graffitispuiters hun gang kunnen gaan. © Bart Meesters/Meesters Multi Media

Kinderen onwel in Rosmalense sporthal door graffitispuiters bij buitenmuur

UPDATEROSMALEN - Zo'n vijftien kinderen in Rosmalen zijn woensdagmiddag onwel geworden doordat er buiten bij sporthal De Hazelaar graffiti werd gespoten. Politie Oost-Brabant was samen met andere hulpdiensten ter plaatse, zo liet ze weten. Rond 18.45 uur mochten de laatste kinderen naar huis.

Een groep van ongeveer vijftig kinderen was in de middag naar de sporthal gegaan voor onder meer basketballes en dansles. Toen ze de hal binnenliepen roken ze al een verflucht, vertelt een van hen. Omdat ze dachten dat er geschilderd was, begon de les toch gewoon. Maar al snel werd de verflucht erger en kregen meerdere kinderen klachten, zoals duizeligheid, misselijkheid, een brandend gevoel in de keel, benauwdheid en hoofdpijn.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Meerdere kinderen in sporthal De Hazelaar werden onwel door graffitilucht. © Sophie Fleur

Metingen
Daarop is besloten om de sporthal te evacueren. Kinderen kwamen daardoor in de sportkleding buiten te staan. Marco de Leeuw, uitbater van het naastgelegen sportcafé, heeft ze kort opgevangen. De kinderen die klachten hadden, werden ter plaatse behandeld door twee opgeroepen ambulances.

De brandweer in de middag direct metingen in de hal verricht, maar daar kwamen geen alarmerende aantallen uit. Daarom werd het pand al vrij snel weer vrijgegeven. De kinderen mochten toen echter nog niet naar binnen.

Zie ookGraffitispuiter in Rosmalen geschrokken van incident: Dit verwacht je niet

Verflucht
De graffitispuiters waren aan de achterkant van de hal bezig op een aangewezen 'spuitplaats'.  Uitbater De Leeuw zegt verbaasd te zijn dat er nog niet eerder incidenten als deze zijn geweest. Volgens hem kan de verflucht gemakkelijk door de deur die aan de achterkant van de hal zit. Bovendien doet de legale spuitplaats niet geheel zijn werk: buiten de aangewezen muur worden ook vuilnissenbaken en alles eromheen volgespoten, aldus De Leeuw.

De kinderen mochten vanaf 18.15 uur mondjesmaat naar huis toe. Een half uur later mochten ook de kinderen die klachten hadden gaan. Mochten zij opnieuw last krijgen van hun klachten, moeten ze alsnog contact opnemen met de huisarts. 

De graffitiplaats gaat voorlopig afgesloten lieten, aldus de woordvoerder van de gemeente Den Bosch weten. Wanneer er hekken omheen komen te staan is nog niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.