Volledig scherm
De kerkklok in Engelen zou de nachtrust verstoren. © Angela van den Dungen

Klacht over kerkklok Engelen: 'Die klok slaat al 400 jaar'

ENGELEN - Je zal maar slecht slapen en ieder half uur van de nacht een kerkklok horen die daar nog een schepje bovenop doet. Het leidde tot een klacht over de kerkklok van het pittoreske Protestante kerkje in Engelen.

De kerkklok is al jaren dag en nacht hoorbaar in Engelen. En mogelijk dat geen haan daar ooit naar gekraaid heeft. Maar wat nou als daar wél een klacht over binnenkomt bij de gemeente?

Tot nu toe waren er in het dorp genoeg geluidsklachten bekend, zoals het verkeer over de A59, de kletsende BCT-containers, laagvliegende Apaches en de doffe dreunen uit de Brabanthallen. Het geluid van een kerkklok hoort dus ook in dat rijtje thuis, want de gemeente en het kerkbestuur besloten tot het houden van een enquête, wel zo netjes. In een straal van 100 meter van de kerkklok gingen er 57 formulieren op de post. ,,De klacht komt van nabij de kerk, dus vond de gemeente een straal van 100 meter representatief genoeg", zegt Charles Lavell van de bestuursraad Engelen-Bokhoven.

In totaal kwamen 39 geldige formulieren retour, waarvan 36 respondenten het willen laten zoals het is. 'Het hoort bij het dorp, de klok slaat al 400 jaar, het is een vertrouwd geluid', schreven de omwonenden. Een beetje begrip is er nog wel op te maken uit de enquête.

Negen respondenten vonden het best als de klok bijvoorbeeld niet meer slaat tussen 23.00/24.00 en 7.00 uur. Van één respondent hoeft de klok helemaal niet meer te slaan. Het kerkbestuur wil het laten zoals het nu is, zo ook de bestuursraad maar met alternatief de klok van 00.15 tot 05.45 uur uit te schakelen. Aan de gemeente nu de zware taak om hierin een beslissing te nemen.