Volledig scherm
Zo zag een huisvrouw er in de tijd van Jheronimus Bosch uit. © Chris Korsten

Kleding uit de tijd van Jheronimus Bosch geshowed in Groot Tuighuis

DEN BOSCH - In het Groot Tuighuis voltrok zich zondagmiddag een drietal modeshows. Modellen showden er uitsluitend kleding uit de tijd van Jheronimus Bosch. De middeleeuwse modeshow trok redelijk wat belangstelling.

Hij stond er enigszins stoïcijns bij, alsof hij al helemaal aan z'n nieuwe outfit gewend was. Maarten Enderman, in het dagelijkse leven werkzaam als bouwhistoricus bij de gemeentelijke afdeling Erfgoed, had speciaal voor deze gelegenheid de rol van lakenhandelaar aangemeten gekregen. Hij leek rechtstreeks afkomstig uit Bosch' schilderij De Zeven Hoofdzonden.

Vergelijkbaar met een skibroek
Op zijn kruin rustte een zwarte bonnet van zijdefluweel. Hij droeg verder een fijn wollen hosen en een rock (voorzien van kleine knoopjes) tot aan z'n knieën, allebei op natuurlijke wijze geverfd met meekrap. Aan de onderkant van de hosen een band die om de voeten moet worden gewikkeld, vergelijkbaar met een zogenaamde skibroek. Over de rock was een lange mantel van lakense stof gedrapeerd, waarbij de mouwen waren 'opengesneden' en de binnenkant was gevoerd met bont.

Echter het meest opmerkelijke feit was wellicht dat deze lakenhandelaar geen onderbroek droeg; wél een lang linnen onderkleed dat omgevouwen was ter hoogte van de schaamstreek. ,,Met een onderbroek erbij zou er teveel volume zijn ontstaan", verduidelijkte Harmke Nijhof, die nauw betrokken is geweest bij de reconstructie en totstandkoming van de middeleeuwse kleding. De reconstructie is niet alleen gebaseerd op de schilderijen van Bosch, maar ook op basis van oude patronenboeken en boedelbeschrijvingen.

Buideltas
Lakenhandelaar Enderman was óók fotogeniek dankzij enkele interessante accessoires. Zo droeg hij een leren riem met een tinnen beslag, een messchede met daarin een vlijmscherp snijmes en een klein mesje, en niet te vergeten een leren buideltas die voorzien was van een beugel. Nijhof tot slot: ,,Weet je, in die tijd was het niet gebruikelijk om zakken in kledingstukken aan te brengen. Zo'n buideltas was dan ook onmisbaar."

Volledig scherm
© Chris Korsten
Volledig scherm
Jongeman, gestoken in kleding uit de tijd van Jheronimus Bosch. Op de achtergrond geeft Anette de Lange tekst en uitleg. © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.