Volledig scherm
© Ab Hakeboom

Klein leed met bevroren kliko’s voor gft-afval

DEN BOSCH/SCHIJNDEL - Denk je eindelijk van die volle groene container af te zijn, gooit de vorst roet in het eten. Dat overkwam maandagochtend onder meer een aantal bewoners van de Symon Pelgromstraat in Den Bosch.

Verschillende containers werden door de ophaalwagen weer vol terug aan de straat gezet. De mannen van de ophaaldienst probeerden door extra hard te schudden nog de boel los te krijgen, maar ook dat had geen effect.

De kans dat de kliko alsnog geleegd wordt is klein, leert een rondgang langs de diverse gemeenten in de regio en de Avri, die het huisvuil en groenafval inzamelt in de Bommelerwaard. In Schijndel komt het probleem ook voor, meldt een woordvoerster. Zij stelt dat de bewoners ook zelf een rol hebben. „Wij geven de inzamelaar de opdracht de kliko zo goed mogelijk te legen. Het blijft de verantwoordelijkheid van de inwoners het afval juist aan te bieden.”

Volgens de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel is het vastvriezen van gft een bekend verschijnsel, maar meestal moet het daar harder voor vriezen dan in de nacht van zondag op maandag.