Volledig scherm

Koning opent expositie Jeroen Bosch (teruglezen)

DEN BOSCH - Na de officiële ontvangst, enkele speeches en muziek in de Sint Jan in Den Bosch, verplaatste het gezelschap met koning Willem Alexander zich over de Parade en door de Verwersstraat richting Noordbrabants Museum voor de daadwerkelijke opening van de expositie over Jeroen Bosch. Daar werden alle kunstwerken bekeken en kreeg de Koning uitleg over het research-project naar de werken van Bosch.

Het Brabants Dagblad was de hele middag bij de opening. Onze verslaggevers waren onder meer op de Parade, bij het Noordbrabants Museum en in de Sint-Jan aanwezig. Meer lezen over Jeroen Bosch? Bekijk dan de longread over de kunstenaar. Volg bd.nl/jb500 voor het laatste nieuws en achtergronden, bekijk het fotoalbum over de opening en speel de Bosch Game.

Na een jarenlange veldtocht, vele miljoenen, gelobby en onderzoek is hij terug in Den Bosch. De schilderijen van Jheronimus Bosch hangen er indrukwekkend bij in het Noordbrabants Museum. Vele miljoenen euro’s stak Den Bosch in het terughalen van zijn verloren zoon en zijn werk naar de stad. Zeventien schilderijen aan Jeroen Bosch toegeschreven en negentien originele tekeningen vormen het resultaat van die veldtocht vanuit Den Bosch langs internationale musea.

100.000 kaarten
Wil je de werken zien, dan zul je normaal gesproken de hele wereld over moeten. ‘De Hooiwagen’, een van de meesterwerken van Bosch, is al 450 jaar niet meer in Nederland geweest nadat de Spaanse koning het in 1570 kocht. Inmiddels heeft het museum al meer dan 100.000 kaarten verkocht voor de tentoonstelling met de werken van de schilder.

Grootse opening
Ondertussen was de opening er ook een van formaat. Er vond een grote ceremonie in de Sint-Janskathedraal plaats met onder meer bisschop Antoon Hurkmans, museumdirecteur Charles de Mooij en burgemeester Ton Rombouts. Daarna volgde een wandeling naar het Noordbrabants Museum. Er kwamen zo'n 800 genodigden. Het was erg druk op de Parade en ook in de stad. Veel bezoekers stonden langs de route die de Koning liep naar het museum.

Toespraken
In de Sint-Jan begon de openingstoespraak rond 13.00 uur. Commissaris van de Koning Wim van de Donk en burgemeester Ton Rombouts waren ook aanwezig. Ook Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker was bij de opening. Buitenlandse gasten volgden het programma in de kerk met een headset op. De voertaal was Nederlands.

Een gedeelte van de kerkgangers moest het programma volgen vanaf een scherm. Er waren slechte zichtlijnen in de kerk. Onder meer bisschop Antoon Hurkmans sprak. Hij zei 'de grootste zoon van de stad gebruikte zijn talent om het kwaad verstaanbaar te maken. Maar ook gaf hij de hoop op het paradijs.' Volgens burgemeester Rombouts wees alles erop dat 'de werken van Bosch heimwee hadden naar Den Bosch.'

Volgens de burgemeester is het Bosch-jaar dan ook een grote winst voor de stad en de provincie. Hij hoopt dat het kunstjaar ook een oproep is tot bezinning. Het koor Cappella Pratensis ende Philharmonie Zuid verzorgden de muzikale omlijsting. Directeur van het Noordbrabants Museum, Charles de Mooij, erkende aan de Koning aanvankelijk nog enige scepsis te hebben, vrijdag bedankte hij alle sponsoren en de stichtingen rondom JB500. "Rombouts daagde ons uit het onmogelijke waar te maken."

Bij het Noordbrabants Museum had zich een groot gezelschap van nationale en internationale pers verzameld. Zij hoopten allemaal een glimp op te vangen van de Koning. De gemeente Den Bosch had bewoners van de binnenstad opgeroepen massaal de vlag uit te hangen. In de Bossche Peperstraat was dat goed gelukt.

Ali B.
Op de Parade in Den Bosch kon het publiek op grote schermen meekijken met de ceremonie. De stoet kwam voorbij op de Parade en in de Verwersstraat. Ook hiervan waren beelden te zien op de schermen. Op de Parade was bovendien van 12.30 tot ongeveer 15.30 uur een muzikaal programma met onder meer een optreden van Ali B en Brace. Samen met Koninklijke Harmonie Den Bosch vertolkten zij het bekendste nummer over de schilder Jeroen Bosch. Jelle Amersfoort verzorgde rond 12.30 uur een optreden op de Parade.

Lichtshow
Ook 's avonds is de schilder te vinden in de stad. Op de Bossche Markt, daar waar Jeroen Bosch ooit woonde, is vrijdagavond een lichtshow te zien. In het Groot Tuighuis is vanaf vrijdag een tentoonstelling te zien die bezoekers de stad waarin Bosch leefde en werkte, laat zien en beleven.

Heeft u zelf een Bosch gespot? Stuur uw foto of selfie in naar BD via het formulier.

Volledig scherm
De koning bekijkt de werken in het Noordbrabants Museum. © Theo van de Zande/BD
Volledig scherm
De Koning komt aan bij het Noordbrabants Museum in Den Bosch. © Theo van de Zande/BD
Volledig scherm
De ceremonie in de Bossche Sint-Jan met Koning Willem Alexander. © Theo van de Zande/BD
Niet bepaald Jeroen Bosch-creaties, de jurken die modeontwerper Addy van den Krommenacker toonde in Den Bosch.
DEN BOSCH - De Parade in Den Bosch stroomt vrijdagochtend vol met de eerste bezoekers voor de opening van het Jeroen Bosch-jaar.
Koning Willem-Alexander arriveert bij de Sint Jan
Straatbeelden tijdens de bijeenkomst in de Sint Jan
Ali B vertoont zijn kunsten op de Parade
De aankomst van het gezelschap bij het museum
De muzikanten repeteren voor de aankomst van de koning
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement