Volledig scherm
Céline Sibbelee en Willem-Jan Hanegraaf. © Marc Bolsius

'Kruisje' en 'amulet' bloggen over de Wereld Jongeren Dagen

DEN BOSCH - Miljoenen zijn deze week naar Krakau vertrokken, om daar de Wereld Jongeren Dagen van de katholieke kerk te vieren. ‘Jong Bisdom Den Bosch’ is met 102 jongeren in Polen van de partij. Twee van hen, Céline Sibbelee (19) uit Vught en Willem-Jan Hanegraaf (26) uit Nistelrode, bloggen voor bd.nl vanuit Polen om en om over hun reiservaringen.

Willem-Jan draagt een houten kruisje aan een koord om zijn nek: „Op het internet gekocht omdat ik iedereen duidelijk wil maken dat ik een volger van Christus en de kerk ben.” Aan het kettinkje van Céline bungelt een amulet: „Gekregen van mijn moeder. Ze kocht het toen ze samen met mijn vader op vakantie was in Egypte, nog voor ik geboren werd.”
De liefde voor Onze Lieve Heer en de liefde van mens tot mens: het hoeft elkaar dus niet uit te sluiten tijdens de WJD. Willem-Jan heeft op zijn 26ste zekerheid in het geloof gevonden: „En dat wil ik ook zo enthousiast mogelijk uitdragen.” Céline kan zich 19 jaar oud juist geen beeld van God vormen: „Ik ben ook nog veel te nieuwsgierig om mezelf katholiek te kunnen noemen.”

Auschwittz
Op het programma van ‘Jong Bisdom Den Bosch’ staat een bezoek aan Auschwitz. „Ik zal het over me heen laten komen, het overdenken, maar het dan ook weer loslaten”, zo zal Willem Jan die hel op aarde tegemoet treden.Céline was drie jaar terug al met haar schoolklas in Auschwitz: „Ik was echt muisstil. Durfde amper te spreken.”

Hoogtepunt moet de openluchtmis met de paus worden. Céline: „Door die man is een frisse wind door de kerk gaan waaien.” Willem Jan is vooral content met de ‘eenvoud’ van Franciscus. „Je merkt aan alles dat hij tussen de mensen in wil staan, zonder dat hij daarmee iets afdoet aan de leer van de kerk.”

Vrolijk evenement
​​Voor kerkelijk recht en dogma’s reizen ze niet af naar Polen. „Het is bovenal een vrolijk evenement, waar ik mijn liefde voor Christus met anderen kan delen”, zegt Willem Jan. Céline: „Ik ben benieuwd naar de antwoorden die anderen op mijn vragen hebben.”

De Bloggers:

Willem Jan Hanegraaf (26), uit Nistelrode, studeert communicatie aan Fontys Hogeschool in Tilburg. Zijn passie voor muziek kan hij kwijt als organist of dirigent in Hernen, Heeswijk en Vinkel.
Celine Sibbelee (19), uit Vught, heeft dit jaar haar havo-diploma gehaald. Ze gaat na de zomer een opleiding geschiedenisdocent volgen aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.