Volledig scherm
De Guppen en de Turven trainden in het Zuiderpark in Den Bosch. © Peter de Bruijn

Kunstgras van The Dukes bevat te veel gif

DEN BOSCH - De jongste kinderen hebben zaterdag uit voorzorg niet op het kunstgrasveld van rugbyclub The Dukes uit Den Bosch getraind. Uit een onderzoek van het Duitse bureau TÜV blijkt dat er in en op het kunstgrasveld aan de Limietlaan een hoge concentratie van mogelijk giftige autobandkorrels ligt. De paks, zoals de deeltjes worden genoemd, zouden wellicht kankerverwekkend zijn.

De uitkomst van het onderzoek is voor sommige trainers van de Guppen (kinderen tot 6 jaar) en Turven (kinderen van 7 en 8 jaar) zo verontrustend dat er is besloten uit te wijken naar het Bossche Zuiderpark. ,,Ik heb zelf drie kinderen”, zegt trainer Gerard Stappershoef. ,,Het geeft mij geen fijn gevoel dat kinderen mogelijk trainen op een giftige ondergrond. We zijn daar als trainers verantwoordelijk voor.”

De situatie bij The Dukes kwam aan rollen omdat twee ouders van rugbyspelertjes monsters uit het Bossche rugbyveld opstuurden naar een onderzoeksbureau. De ouders brachten andere ouders bij de club van de resultaten op de hoogte. Afgelopen week weigerde een trainer met zijn team te trainen omdat hij het niet verantwoord meer vond.

,,Volgens de gemeente Den Bosch verschillen de normen in ons land van de cijfers die bij het Duitse onderzoek zijn gehanteerd”, aldus bestuurslid jeugdzaken Bart van de Zande. De gemeente is eigenaar van het veld. ,,Als de gemeente zegt dat het veld veilig is vinden we dat nu als bestuur ook. We hangen niet aan de noodklok. Je hoort in de wandelgangen wel dat sommige mensen angst hebben. De beslissing niet te spelen of te trainen ligt bij de trainers.”

Het bestuur heeft maandag een gesprek met de gemeente.

Volledig scherm
De Colts (17 tot en 19 jaar) gingen zaterdagmiddag wel het kunstgrasveld op. © Peter de Bruijn

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.