Volledig scherm
Kuyichi & Friends in de Kolperstraat van mede-eigenaar Floortje Dessing is zojuist geopend. © Chris Korsten

Kuyichi & Friends Den Bosch van mede-eigenaar Floortje Dessing geopend

DEN BOSCH - Fairtrade kledingszaak Kuyichi & Friends, gelokaliseerd in de Kolperstraat in Den Bosch, is donderdagmiddag geopend. Floortje Dessing, een van de vier eigenaren, was zélf niet aanwezig maar hoopt dat wel te zijn tijdens de officiële opening zaterdag 10 december.

Respect voor mens en natuur. Dat zijn de twee voornaamste handelsmerken van de kleding die zich in de winkel bevindt. ,,We gaan uit van eerlijke handel in welk geval beloning én duurzame producten. De kleding is veelal vervaardigd van biologische katoen, zonder dat er pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen", verduidelijkte mede-eigenaar Peter Schuitema. ,,Het merk Kuyichi bestaat overigens al bijna 17 jaar. De naam is afkomstig uit de mythologie van de Inca's die hun god van de Regenboog zo noemden. In zowel Amsterdam als in Utrecht bezitten we een winkel met de naam Nukuhiva, waar het merk goed verkoopt. Hier in Den Bosch treft de klant ook andere duurzame modelabels onder de verzamelterm 'Friends' aan. Denk daarbij aan Alchemist, Komodo, Ynit, Knowledge Cotton, Armed Angels en Miss Green."

Duurzame accessoires
In de winkel zijn tevens diverse duurzame accessoires te vinden, variërend van producten op het gebied van lichaamsverzorging tot een natuurlijk wasmiddel. ,,We verkopen de schillen van de Sapindus mukorossi oftewel de zeepnotenboom die groeit in Noord-India en Nepal. De schillen, die circa drie wasbeurten 'meegaan' doe je gewoon in een dichtgeknoopt katoenen zakje dat met de machinewas meedraait", aldus medewerker Lisa van der Lecq. Eveneens voorhanden zijn duurzame panty's, vervaardigd van gerecycled garen. Schuitema tot slot: ,,Jaarlijks belanden naar schatting twee biljoen panty's na gebruik op de afvalberg. Met inbegrip van schadelijke bewerkte aardoliedeeltjes, want die zitten helaas in de meeste panty's verwerkt. Met de productie van deze panty's ondervindt het milieu zo min mogelijk schade."

Volledig scherm
De mannenafdeling bevindt zich in de sfeervol ingerichte kelder. © Chris Korsten
Volledig scherm
Ook duurzaam geproduceerde sokken behoren tot het assortiment. © Chris Korsten
Volledig scherm
Uitsluitend duurzaam geproduceerde kleding hangt in de rekken. © Chris Korsten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.