Ledlampjes in rotonde moeten overstekende fietsers beschermen

VideoDEN BOSCH - Dit zijn ze dan, de ledlampjes die de rotonde op de kruising Rompertsebaan met Sint Teunislaan  veiliger moeten maken. Deze week zijn ze in gebruik genomen nadat het besluit om ze in het wegdek aan te brengen al in januari was genomen. 

De lampjes in het wegdek springen aan op het moment  dat een fietser of voetganger aan komt. Uiteraard is het de bedoeling dat de naderende automobilist de lampjes opmerkt, snelheid mindert en stopt.

De lampjes komen overigens maar aan één kant van de rotonde, de kant van de Sint-Teunislaan. Omdat alleen daar een fietspad ligt waar fietsers van twee kanten komen en het dus onoverzichtelijk kan zijn. Juist over deze plek zijn de afgelopen jaren veel klachten geweest. 

De lampjes komen dus ook niet op die andere turborotonde waar nog al een gedoe over is, die op de Aartshertogenlaan. Die rotonde is niet geschikt, zegt een woordvoerder van de gemeente:  ,,Dat is een complexe rotonde met op alle takken  fietsverkeer in twee richtingen.  Het systeem met de ledlampjes dat we nu  hebben toegepast is met name geschikt voor één enkele oversteek in twee richtingen. Er is nog geen ervaring met dit systeem dat op alle oversteken waarschuwt."

Volledig scherm
Bij de rotonde op de kruising van de Sint Teunislaan en Rompertsebaan zijn ledlampjes geplaatst die oplichten zodra een fietser oversteekt om auto's te waarschuwen. © copyright Marc Bolsius