Volledig scherm
Jeffrey Haarmann en Sofia Nijholt voerden eerder op de dag op het station van Den Bosch een toneelstukje op, waarbij de aandacht voor het milieu centraal stond. © Chris Korsten

Leerlingen van basisschool Het Rondeel Den Bosch uitgeroepen tot Klimaathelden

DEN BOSCH - Voor basisschool Het Rondeel, gevestigd aan de Acaciasingel in Den Bosch, is het een bijzondere dag geworden. Vrijdagavond in het Spoorwegmuseum maakte een vakjury namens stichting Milieubende bekend dat de school is uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze wedstrijd 'Hoe word ik een Klimaatheld?' Het Spoorwegmuseum was eerder op de dag de laatste halte van de Groene Top Trein, die ook een uur halt hield op het station van Den Bosch.

Theater in de klas, gekoppeld aan een interactieve workshop waarbij het bedenken van oplossingen over milieu- en klimaatproblemen centraal staat. Dat is in een notendop waar stichting Milieubende voor staat. Enige tijd geleden 'overviel' de organisatie groep 8 van basisschool Het Rondeel. "Aansluitend gaven onze leerlingen gehoor aan de oproep al hun ideeën voor een beter milieu te noteren in het zogeheten Klimaatheldenboek. De keuze voor lantaarnpalen op zonne-energie, een stringent verbod op plastic tasjes in winkels en de ontwikkeling van een 'koeienschetenfilter' zijn enkele concrete voorstellen die de leerlingen geopperd hebben. Tevens heeft de klas een spel bedacht, om op die manier extra aandacht te vragen voor het milieu. Het spel, dat nog nader uitgewerkt dient te worden, zou bijvoorbeeld in een supermarkt onder de aandacht kunnen worden gebracht bij een groot publiek", doet leerkracht Janneke van Tuijl uit de doeken.

Vakjury
De inzending van Het Rondeel kwam volgens een vakjury, die zowel de inhoud als de vorm beoordeelde, als beste uit de bus. Daarin zaten Carola Wijkoogen (directeur duurzaamheid bij de NS), Maurits Groen (voorzitter stichting Milieubende en volgens dagblad Trouw de meest duurzame Nederlander van dit moment) en Monique Messelink (communicatiemanager bij de ASN Bank).

Rotterdam
Zaterdagochtend vertrekt een kleine delegatie van de Bossche basisschool, onder wie de leerlingen Jeffrey Haarmann en Sofia Nijholt, naar Rotterdam Centraal. In gezelschap van Klokhuis-presentator Maurice Lede presenteren ze daar hun ideeën aan Sharon Dijksma, de kersverse staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Vervolgens vertrekt een Nederlandse delegatie per trein naar Parijs, waar van 30 november tot en met 11 december de 21ste VN-klimaatconferentie plaatsvindt.