Zo worden de wolkenpotjes gemaakt
Volledig scherm
Zo worden de wolkenpotjes gemaakt © Peter De Bruijn

Leerlingen van 't Schrijverke in Den Bosch maken en showen wolkenpotjes en weerhelmen

DEN BOSCH - Burgemeester Mikkers heeft dinsdagmiddag in Kindcentrum 't Schrijverke in Den Bosch de 'pop-up' expositie 'Klimaat scheppen' geopend. De groepen 5/6 en 7/8 zijn in samenwerking met kunst- en cultuurcentrum De Muzerije vijf weken bezig geweest met de thema's 'Wat een weer is het weer' en ons 'klimaat'.

Ze maakten onder meer weerhelmen en wolkenpotjes. "Dat is een vol flesje met watten", legt Manon (12) uit. "Je zet met een stift puntjes op de watjes. Daar doe je wat water bij. Zo krijg je allerlei kleurtjes. Wolken kunnen zo mooi zijn. Ik heb er soms wel eens een draak in gezien."

Sanne (12) en Esmée (11) knutselden wolkenpotjes en weerhelmen die je dus ook op of om je hoofd kunt zetten. "Dan zie je bijvoorbeeld een landschap met een natuurverschijnsel zoals onweer of regen", aldus Sanne. Esmée: "Of ik wel eens naar de wolken kijk? Ja, als we met de auto naar Frankrijk gaan. Dan verveel ik me."

Kunstenaars Oene van Geel en Angela de Haas maakten zes werken met details van de wolkenpotjes en weerhelmen. Die werken zijn over enkele dagen te leen bij de kunstuitleen van 't Schrijverke.
"Best vet en bijzonder dat stukjes van onze 'wolkenpotjes' straks bij de mensen in de huiskamer mogen hangen", aldus Manon. "Bij ons thuis ook een kunstwerk boven de bank? Als het mooi is wel."

De pop-up expositie is dinsdagmiddag al weer opgeruimd. "De kinderen mogen de weerhelmen en wolkenflesjes mee naar huis nemen", zegt co-leerkracht Marcia van der Wens van 't Schrijverke. "Die wolkenpotjes voelen bijna als goud voor ze."

Een demonstratie van de weerhelmen
Volledig scherm
Een demonstratie van de weerhelmen © Peter De Bruijn
De openingsdans voor de expositie
Volledig scherm
De openingsdans voor de expositie © Peter De Bruijn
Esmée en Sanne met hun wolkenpotjes
Volledig scherm
Esmée en Sanne met hun wolkenpotjes © Peter De Bruijn
Burgemeester Mikkers opende de pop-up expositie
Volledig scherm
Burgemeester Mikkers opende de pop-up expositie © Peter De Bruijn
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement