Volledig scherm
De schipholklok 'Real Time' van Maarten Baas. © Maarten Baas

'Levende' Rosmalense klok toont reizigers op Schiphol de tijd (video)

SCHIPHOL / ROSMALEN - Een 3 meter hoge klok waarvan het lijkt alsof er een mannetje in zit die telkens nieuwe wijzers schildert, is vanaf vrijdagmiddag te zien in in de lounge van luchthaven Schiphol. De klok komt van het Rosmalense ontwerpbureau Maarten Baas en vervangt de iconische tulpen, klompen en windmolens die tot voor kort op deze plek te zien waren.

Lounge 2 van Schiphol is beslist een opvallende plek voor de klok, aangezien daar jaarlijks zo'n 15 miljoen reizigers passeren. Het basisidee van de klok stamt uit 2009 toen Maarten Baas op het idee voor de 'real time' klokken kwam. Deze klokken bevatten een video performance, die letterlijk 12 uur kost om op te nemen en dus ook 12 uur duurt om in zijn geheel te kunnen bekijken.

De 3 meter hoge klok ziet eruit als een enorme doos aan het plafond, met een deurtje erin en een ladder. Deze twee elementen versterken de indruk dat er echt iemand in de klok continu bezig is om wijzers weg te vegen en nieuwe te schilderen.

​Musea
Real Time Klokken van Maarten Baas maken onder andere deel uit van de collecties van het Rijksmuseum, het Victoria Museum in Melbourne, het Museum of Modern Art in New York (MoMA), en Les Arts Décoratifs in Parijs.

In de maand oktober van 2016 is Maarten BAAS de officiële ambassadeur van Dutch Design Week in Eindhoven. Het Groninger Museum (David Bowie/Rodin) brengt in februari 2017 een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Schiphol Clock by MAARTEN BAAS, credits Rob Hodselmans from Ventura Projects on Vimeo.

Volledig scherm
De schipholklok 'Real Time' van Maarten Baas © Maarten Baas

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.