Volledig scherm
Asbestsanering aan het Van Roosmalenplein, met links de stratenmakers. © Bart Gotink

Lintje scheidt de stratenmaker van het asbest aan het Van Roosmalenplein

DEN BOSCH - Mannen in witte pakken ruimen asbest. Maar slechts een geel lintje scheidt hen van de stratenmakers ernaast, waar zonder enige bescherming doorgeploeterd werd. Het bizarre tafereeltje deed zich voor achter de woningen aan het Monseigneur Van Roosmalenplein.

Alsof dat lintje de stratenmakers beschermt, zo vraagt een buurtbewoner, en tevens de maker van de foto, zich hypothetisch. 'Dat kan toch nooit veilig zijn?' Een inspecteur, de man met petje op de foto, houdt echter rustig de wacht.

Nee, ideaal is het allerminst, zegt ook Percy Werndly van W & W asbestsanering. Onveilig wil hij het echter ook niet noemen. ,,De situatie is goedgekeurd door de inspecteur. De stratenmakers werken toch op enig afstand en het gaat om een buitensituatie. Binnen hadden we hier wel een wandje tussen gezet."

En dat is ook het oordeel van de gemeente. ,,We hebben een melding ontvangen en op basis hiervan zijn we gaan kijken. Er is een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf aan het werk. Deze bedrijven verwijderen asbest aan de hand van richtlijnen en protocollen waaronder afzetting met lint, volgens normen die daarvoor gelden", aldus de woordvoerder. ,,Er is dus niet ingegrepen door de gemeente." 

Maar, eerlijk is eerlijk, als Werndly geweten had dat de twee ploegen zo dicht op elkaar kwamen te staan, dan had hij wel voor een iets andere opstelling gekozen. Al was het maar voor bezorgde omwonenden. Maar voorlopig zit het werk er even op op het Van Roosmalenplein. En hoeven omwonenden zich ook even geen zorgen meer te maken.