Joyce Vlamings.
Volledig scherm
Joyce Vlamings. © copyright Marc Bolsius

Mamacafé klinkt mutserig, maar dat is het niet: 'Opvoeden is het moeilijkste dat er is'

DEN BOSCH - Opvoeden is het moeilijkste dat er bestaat, vindt pedagoge Joyce Vlamings (45) uit Den Bosch. Dus ouders: help elkaar een handje. En zoek hulp als je soms gek wordt van je driftige peuter.

Drie jaar geleden begon ze een pedagogisch adviesbureau. En de zaken gaan goed, maar hé… alles omtrent het moederschap en opvoeden is dan ook hartstikke hip tegenwoordig. Getuige het aantal mamablogs, opvoedprogramma’s op tv en boeken die vertellen hoe om te gaan met niet-slapende baby’s, driftige peuters en kleuters die de spaghetti liever tegen het plafond gooien dan opeten.

Vlamings geeft workshops over opvoeden, houdt inloopspreekuren op kinderdagverblijven en geeft voorlichting op ouderavonden. En sinds een jaar is ze de drijvende kracht achter het Mamacafé in Den Bosch, dat twee keer per maand gehouden wordt in Yoghurt Barn in het centrum van Den Bosch. Ja, Mamacafé, bleegh dat vindt ze zelf trouwens óók een truttig woord. Het klinkt zo mutserig, iets dat ze absoluut niet is. ,,Ik zit daar dan en regel dat er iemand een lezing geeft, ik vertel zelf iets, er is een workshop. En ja, óók vaders, kunnen er terecht met hun opvoedvragen.” 

Laagdrempelig

Het Mamacafé biedt haar vooral een manier om op een laagdrempelige manier in contact te komen met ouders. En dat is nodig, want veel mensen vinden het lastig toe te geven dat ze soms worstelen. Vlamings: ,,Terwijl opvoeden het moeilijkste is dat er bestaat!”

 Het volgende Mamacafé is op woensdag 1 november in Yoghurt Barn aan de Orthenstraat in Den Bosch. Dit keer is Irene Wing Easton, schrijfster van het boek ‘Moe is Moe maar voldaan’ te gast. Zij komt vertellen over de stress die moeders zichzelf en elkaar aandoen en over de taboes binnen het moederschap. Van 10.00-11.30 uur. De toegang is gratis.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement