Volledig scherm
Marianne Keser in 2000 in de haar zo geliefde Mariakapel. © Joep Lennarts

Marianne Keser overleden: kinderboeken, de stad Den Bosch én Maria

DEN BOSCH – Schrijfster van talloze historische - en kinderboeken en Bosschenaar van het jaar in 2001 Marianne Keser uit Den Bosch is afgelopen vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. 

De telg uit de Keser-familie (kantoormachinehandel en uitzendbureau) schreef ook mee of stond aan de basis van de musicals ‘Boschjemijne’, ‘Dè nèver nooit nie’, ‘De Tommies’ en ‘Bevrijdingskind’.

Marianne Keser was altijd in de weer. ,,Twee, hooguit drie dagen even niets om handen hebben. Maar dan begint het al te kriebelen. Dat ik hierna weer iets anders ga doen, is wel zeker. Ik ben nu eenmaal een vreselijk doenerig type!’’, liet zij in het Brabants Dagblad optekenen bij weer een presentatie van een boek.

Marianne Keser schreef, nadat ze eerst voor de jeugdbladen Okki en Taptoe schreef, ruim twintig jeugdboeken. Onder meer ‘’Op blote voeten naar Moskou’, dat landelijk werd bekroond door de kinderjury. De voorliefde voor de haar stad, de historie én Maria, de Zoete Lieve Moeder van Den Bosch, leidde tot een aantal boeken. In haar eerste historische boek ‘Het Meesterwerk’, de Erwtenman die als bouwmeester het voedsel weigerde te eten dat zijn vrouw hem bracht en de pan met erwten om schopte, schetst Keser het Bossche leven in de Middeleeuwen.

In 2000 in ‘Lieve Vrouwe’ beschrijft Keser de wonderbaarlijke gebeurtenissen rond het Mariabeeld, waarbij zij zich verdiepte in het wel en wee van het Den Bosch van eind veertiende eeuw. En in haar boek over de inname van Den Bosch door Frederik Hendrik is Anna van Hambroeck haar heldin. Van Hambroeck redde na de val van de stad het Maria-beeld uit de Sint-Jan en bracht het naar Brussel.

Water en Vuurplein

Marianne Keser bedacht ook de naam Water en Vuurplein, tussen Orthenstraat en Jan Heinsstraat, daar waar ooit de brandweerkazerne stond. En daar weer tegenover stond haar geboortehuis.

De afscheidsdienst voor Marianne Keser is op dinsdag 3 april vanaf 10.30 uur in de Sint-Jan.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement