Volledig scherm
Meester in de klas. © Pedro Sluiter Foto

Meer mannen kiezen voor pabo in Den Bosch of Veghel

DEN BOSCH - De verjuffing van het basisonderwijs lijkt tot staan te komen, nu meer mannen voor een studie aan de pabo kiezen. Op de vijf pabo's van Fontys Hogeschool in Brabant is gemiddeld 27 procent van de eerstejaars man tegen 25 procent in 2016. 

Langzaam maar gestaag trekken de afgelopen jaren meer mannelijke studenten naar de pabo in Den Bosch, vertelt Michel van Ingen docent van de pabo's in Den Bosch en Veghel. In Veghel steeg het aantal eerstejaars dit jaar van 26 naar 34 procent. Dat lijkt spectaculair, maar omdat de school in Veghel  klein is, kan het ook toeval zijn. Veghel telt nu 33 eerstejaars. Den Bosch 73, waarvan twintig mannen. Een hele verbetering, denkt Van Ingen. ,,Toen ik tien jaar geleden aan de pabo in Den Bosch begon, zaten er bijna geen jongens meer", zegt Van Ingen."

Juffenschool

Het gebrek aan meesters op de basisschool is al enkele jaren een thema in het onderwijs. Landelijk is 85 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs vrouw. Veel leerkrachten en ouders vrezen dat jongens zich op school niet genoeg kunnen optrekken aan mannelijke rolmodellen. Ook zouden juffen minder snappen van jongens, die meer behoefte hebben aan actie en competitie en minder aan plakken en knippen. Toch blijken de resultaten van een juffenschool en een school school met meer meesters  niet zo veel te verschillen. 

Fontys is projectleider van Veel meer meester! een landelijk initiatief dat mannelijke studenten naar de pabo moet trekken. De pabo's hebben hun programma aangepast om de opleiding aantrekkelijker te maken voor mannen. De verplichte eerste kleuterstage is bijvoorbeeld afgeschaft en er zijn meer keuzemogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor ict, wetenschap, sport en techniek. Volgens Van Ingen scheelt het al als er meer mannen in de klas zitten.