Volledig scherm
Voor bijna iedere reiziger verandert er wel iets in de nieuwe regeling © ANP

Meer treinen in Den Bosch door nieuwe NS-dienstregeling

DEN BOSCH / TILBURG - Een kortere reistijd op de lijn Zwolle-Nijmegen-Den Bosch-Tilburg-Roosendaal en vier in plaats van twee sprinters tussen Den Bosch en Oss. Dat lijken de eerste veranderingen in de nieuwe dienstregeling die de NS over twee maanden invoert.

Gaat jouw treinreis erop vooruit? Check de nieuwe dienstregeling en reageer ónder dit artikel.

Ook krijgen reizigers vanuit Venlo en Helmond een rechtstreekse Intercity richting Den Bosch en Utrecht. Verder rijdt de sprinter Dordrecht-Breda straks rechtstreeks door naar Tilburg en Den Bosch.

Met de veranderingen belooft NS kortere reistijden, meer treinen en meer rechtstreekse verbindingen. De nieuwe dienstregeling is online al te raadplegen, zodat reizigers kunnen zien wat er verandert op hun reisroute.

Vanaf zondag 11 december gaan de treinen volgens het nieuwe spoorboekje rijden. Tweeënhalf jaar heeft de NS aan de nieuwe dienstregeling gewerkt. Alle in- en uitchecks van de OV-chipkaarten werden verzameld om de reizigersstromen in kaart te brengen en zo vanuit het niets een dienstregeling te maken. Het gevolg is dat voor 98 procent van de reizigers, 1,1 miljoen mensen, de treintijden veranderen. Ook het stad- en het streekvervoer passen hun dienstregelingen aan om een goede aansluiting te houden.

Makkelijker
Voor bijna alle reizigers verandert er wel iets: van kleine wijzigingen in vertrektijden, reisduur, andere routes, extra of juist minder overstappen, tot andere aansluitingen. Op sommige stations wordt het leven voor veel reizigers makkelijker, omdat de trein waarmee ze verder moeten op hetzelfde perron staat. Uit de plannen van NS is af te leiden dat ongeveer 70.000 reizigers een kortere reistijd krijgen van enkele minuten, maar er zullen ook zo'n 15.000 mensen langer onderweg zijn of vaker moeten overstappen.

NS vindt die cijfers geen goed beeld geven van de veranderingen. ,,Als er vanaf 11 december vier treinen per uur gaan rijden en eerst maar twee, zijn reizigers dan slechter af als de rit een paar minuten langer duurt? Misschien wel beter omdat dat ze meer reismogelijk­heden hebben.''

Belangen
In de nieuwe dienstregeling worden sommige treinen sneller door stations over te slaan. ,,Zo kan ik het ook'', reageert Rikus Spithorst van Maatschappij voor een beter OV. ,,Tijdwinst voor treinen kan tijdverlies voor passagiers betekenen.'' Volgens NS wordt er steeds belangen van verschillende groepen reizigers afgewogen. Zo stoppen niet alle intercity's meer in Duivendrecht om een snellere verbinding te krijgen tussen het noorden en de Randstad.

Treinexpert Hildebrand van Kuyeren van Treinreiziger.nl zegt dat er in de nieuwe dienstregeling ook treinen zijn die minutenlang stilstaan op stations, waar dat eerder niet zo was. ,,En op andere stations staan treinen weer korter stil'', reageert de NS.

Zure dingen
Tim Boric van reizigersorganisatie Rover: ,,Per saldo denk ik dat de nieuwe dienstregeling een verbetering is, maar er zitten ook een paar zure dingen bij. We proberen om die minpunten er de komende jaren uit te krijgen. Merendeels gaat het om verbeteringen, doordat op een aantal trajecten meer treinen gaan reizen. Sommige treinen worden ook sneller. Dat is ook belangrijk door de toenemende vraag naar vervoer.''

De klantenservice van de NS verwacht veel vragen én klachten over het nieuwe spoorboekje. ,,Het is niet voor iedereen een mooi verhaal. De individuele reiziger die 's ochtends zijn wekker tien minuten eerder moet zetten en van zijn buurman hoort dat hij juist sneller met de trein is, zal echt niet denken: wat fijn voor hem'', zegt Tim van Leeuwen, hoofd ontwerp dienstregeling 2017.

Groei
,,Maar meer mensen gaan er op vooruit dan achteruit. Daarmee bereiken we ook groei in het aantal reizigers, omdat de trein aantrekkelijker wordt'', zegt Irene Hendrickx, programmamanager dienstregeling 2017. Door de nieuwe rijtijden verwacht de NS de komende jaren door te kunnen groeien. Volgend jaar worden 2 procent meer treinreizigers verwacht, wat neerkomt op 20.000 extra reizen met de trein per dag. In de nieuwe dienstregeling gaan 150 treinen extra per dag rijden.

De aanpassingen bestaan uit duizenden kleine wijzigingen, maar soms ook heel grote. Zo zullen reizigers van en naar Dordrecht moeten wennen aan minder intercity's per uur, doordat de NS een deel van de treinen tussen Rotterdam en Breda via de HSL laat rijden. Dat levert negen minuten tijdwinst op, maar wie naar Dordrecht wil wordt daar niet blij van.

Ritme
Het is tien jaar geleden dat NS een dergelijke geheel nieuwe dienstregeling invoerde. ,,We zouden dit ieder jaar kunnen doen, maar dat doen we onze klanten niet aan. Mensen zijn gewoontedieren, ze houden van hun ritme van elke dag dezelfde trein'', zegt Van Leeuwen.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.