Volledig scherm
Marjolijn van Heemstra, regisseur Jetse Batelaan en Sadettin Kirmiziyüz, de makers van 'Kruistocht in spijkerbroek' in het decor van de voorstelling. © roy lazet

Met Theater Artemis op kinderkruistocht in Den Bosch

DEN BOSCH - Theater Artemis, Trouble Man en Stichting Marjolijn van Heemstra maken een eigentijds vervolg op het jeugdboek 'Kruistocht in spijkerbroek' (1973) van Thea Beckman. Kruistochten waren in Beckmans tijd iets uit een ver verleden. De heilige oorlog lijkt nu veel dichter bij.

Ze lazen hem in hun jeugd, die dikke pil over de kinderkruistocht uit 1212 van Thea Beckman, de schrijvers en spelers Sadettin Kirmiziyüz en Marjolijn van Heemstra en regisseur Jetse Batelaan. Mooi, spannend en indrukwekkend vonden ze het boek over die jongen die verdwaald raakte in de dertiende eeuw. Woensdag gaat hun 'vervolg' op de klassieker van Beckman in première in de Verkadefabriek in Den Bosch. 

Kuddegedrag

Net als bij Beckman gaat de kruistocht van Artemis over moed, vriendschap, kuddegedrag, waan, angst en de strijd. Mensen trekken al eeuwen de wereld over op zoek naar avontuur of een beter leven. Dat deden de kruisvaarders toen en doen vluchtelingen nu. Zij maken als het ware een omgekeerde kruistocht. 

Quote

We hadden gehoopt dat de kruistoch­ten geschiede­nis konden blijven

Jetse Batelaan, artistiek leider Theater Artemis

,,We hadden gehoopt dat de kruistochten geschiedenis konden blijven, maar de heilige oorlog is juist dichterbij dan ooit", zegt Batelaan. ,,In 1212 wisten de mensen bijna niets, waardoor ze makkelijk bedrogen en meegelokt konden worden. Nu zijn we bedolven onder informatie met hetzelfde resultaat. Wie haalt de waarheid uit de lawine van feiten, meningen en nepnieuws op internet."

Kruistocht in spijkerbroek is onder meer te zien: Verkadefabriek Den Bosch, ma 2, di 3, wo 4 (prem) en do 5 okt; Theater aan de Parade Den Bosch, za 23 dec.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement