Volledig scherm
Voorzitter Jeroen Stam, links, en Gerard van Zundert plaatsen twee poppen in het militaire inloophuis Ouwestomp. © K Vdzandt

Militair inloophuis Ouwestomp in voormalige voetbalkantine RKJVV Den Bosch

DEN BOSCH - Ouwestomp, het inloophuis voor oud-militairen, is verhuisd naar de kantine van de in mei opgeheven voetbalclub RKJVV in Den Bosch-West.

Geen vaantjes, geen prijzenkast, geen standenlijsten, en ook geen elltalfotos meer aan de wanden. Zelfs het clublogo is nergens meer te zien. Niets wijst erop dat in dit gebouw aan de Kooikersweg in Den Bosch amper drie maanden geleden nog de kantine zat van de inmiddels opgeheven voetbalvereniging RKJVV. 

Sinds twee weken is er de stichting Ouwestomp gevestigd. Het inloophuis voor veteranen en voormalig dienstplichtig militairen was sinds 2006 tot december vorig jaar gevestigd op het terrein van Fort Isabella aan de Reutsedijk in Vught. Het afgelopen half jaar zat de stichting tijdelijk bij de Stichting Zelfhulp aan de Sonniussttraat in Den Bosch. 

,,Er was nog even sprake van dat we met ons inloophuis naar de van Brederodekazerne in Vught zouden gaan. Aan die verhuizing bleken volgens de gemeente toch te veel haken en ogen te zitten", zegt Jeroen Stam (48), voorzitter van de stichting Ouwestomp. ,,Dat is weliswaar jammer, maar ik ben ontzettend blij met deze locatie in deze voormalige voetbalkantine. Het is een prachtige en ruime behuizing. De voormalige voetbalvelden van RKJVV , die worden verhuurd aan naburige scholen, worden prima onderhouden door de gemeente. Dus de omgeving van dit gebouw zal niet verpauperen." 

In het inloophuis komt, net als op Fort Isabella, ook weer een tentoonstelling met meer dan 240 uniformen en militaire attributen, die nu nog grotendeels zijn ingepakt in containers.

Ouwestomp voorziet volgens de voorzitter in een 'grote behoefte', met dagelijks bezoekers uit het hele land. ,,Veel veteranen en voormalig dienstplichtig militairen blijken moeite te hebben met terugkeer in de burgermaatschappij of voelen zich er niet meer welkom of onbegrepen. Maar ze schamen zich om daarover in huiselijke kringen te praten. Bij ons vindt iedereen in het inloophuis een luisterend oor voor zijn of haar problemen in een informele sfeer bij een kopje koffie", laat Stam weten.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.