Volledig scherm
Het elektronisch patiëntendossier levert veel tijdwinst op voor medici. Maar de invoering ervan in Brabantse ziekenhuizen is helemaal mis gegaan. © Foto ANP/Lex van Lieshout

Miljoenenclaim voor Brabantse ziekenhuizen

DEN BOSCH - Softwarebedrijf Alert voelt zich onterecht aan de kant gezet door Brabantse ziekenhuizen. De Portugese softwareleverancier eist 70 miljoen euro schadevergoeding omdat ze geen software meer mag leveren voor elektronische patiëntendossiers.

Het IT-bedrijf heeft de claim neergelegd bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch, het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg/Waalwijk, ziekenhuis Bernhoven in Uden, het Atrium Medisch Centrum in Heerlen en de Ziekenhuisapotheek Noordoost Brabant (ZANOB).

Het conflict draait om de invoering van elektronische patiëntendossiers en daaraan gekoppelde systemen om de zorg efficiënter en goedkoper te organiseren. Kilometers papieren dossiermappen zouden overbodig worden. Dankzij de vernuftige software van Alert. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Portugal levert in West-Europa, Noord en Zuid-Amerika IT-diensten aan de medische sector.

Bij de Brabantse en het Limburgse ziekenhuis wilde het systeem maar niet vlekkeloos gaan werken. Anderhalf jaar geleden verscheurden de zorginstellingen daarom de contracten. En togen naar de rechter met de eis dat Alert de kosten die gemaakt waren voor de vruchteloze pogingen om 'papierloze' ziekenhuizen te worden te vergoeden. Die claim, enkele tientallen miljoenen, ligt nog steeds bij de rechtbank op behandeling te wachten. Tot ongenoegen van Alert, want het bedrijf voelt zich onterecht aan de kant gezet. En nu komt het bedrijf dus met een tegenclaim.

Advocaat Ernst Jan van de Pas, die optreedt namens het JBZ, TweeSteden ziekenhuis en Bernhoven, wil "niet zo gek veel" kwijt over de claim van Alert. "We hebben er kennis van genomen en zullen er op het juiste moment en voor het juiste forum op reageren. En dat is voor de rechtbank." Van de Pas zegt die procedure "met vertrouwen tegemoet te zien".

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.