Volledig scherm
Het Stellinghuis van Pleun Boereboom en Fier van den Berge © Chris Korsten

Minitopia Poeldonk toont reeks inspirerende alternatieve woonconcepten

DEN BOSCH - Begin juni gingen de eerste huizenbouwers op Minitopia Poeldonk, waar in een grijs verleden een milieustraat was gevestigd, aan de slag om hun droom te verwezenlijken. Nu, zo'n drie maanden later, is er overal op het terrein volop bedrijvigheid waarneembaar. Er zijn zelfs al meerdere woningen opgeleverd. Op deze vrijdag zijn de poorten geopend voor het publiek.

Mist die op bijna mysterieuze wijze vanuit een meertje langzaam opstijgt, en die vervolgens hoog boven de boomtoppen oplost in de atmosfeer. Die gratis wonderbaarlijke voorstelling hebben Pleun Boereboom en Fier van den Berge 's ochtends al meerdere malen gezien na het ontwaken. 

Hun slaapkamer bevindt zich op de bovenste woonlaag van het zogeheten Stellinghuis, en biedt mede daardoor een prachtig uitzicht. "Met wat geluk hebben we een aantal fraaie oranje- en blauwkleurige tweedehands magazijnstellingen op de kop weten te tikken. Ronduit interessant is het feit dat de liggers en staanders op elke hoogte in elkaar kunnen worden geklikt. 

Skelet

Het is een doordacht en bewezen systeem", vertelt Boereboom. "Het skelet stond binnen een dag waarna we onze focus hebben gericht op de bekleding. Daarvoor hebben we onder andere sandwichpanelen gebruikt. Tien weken later was het karwei al in z'n geheel geklaard. De totale kosten zijn uitgekomen op slechts tienduizend euro, een bijzonder schappelijk prijsje voor een complete woning! Een leuke bijkomstigheid is dat dit systeem naar gelieven kan worden uitgebreid. Dat gaat we hoogstwaarschijnlijk ook doen; misschien dat er in de nabije toekomst een kantoorruimte bijkomt. Nee, extra ruimte vanwege gezinsuitbreiding is voorlopig niet aan de orde", vult Van den Berge met een ondeugende blik aan. "Weet je wat ik nou zo maf vind? Dat ik precies weet waar alle schroefjes en moertjes zitten. Hoewel we hulp van vrienden hebben gekregen, mag je Pleun en mijn eigen persoontje toch wel als de bouwers van ons eigen project beschouwen."

Volledig scherm
De publieke belangstelling was aanzienlijk © Chris Korsten

Nina van den Eerenbeemt en Niels Schram hebben hun zinnen gezet op een woning waarvan de constructie veel overeenkomsten vertoont met een loods. "Eind oktober hopen we klaar te zijn. Het wordt gigantisch mooi, let maar eens op! Het dubbele golfplaten dak, met daartussen een laag steenwol van vijftien centimeter, zit alvast op z'n plaats", doet Schram uit de doeken.

Inschrijven

Naar verwachting zullen op de betreffende transformatielocatie vóór het einde van het jaar vijftien woningen gerealiseerd zijn. Hierna volgt de tweede fase, waarvoor belangstellenden zich overigens nog kunnen inschrijven.

"Er is ons toegezegd dat we hier de komende vijf jaar mogen blijven", verduidelijkt Tessa Peters van initiatiefnemer Rezone. "De bouwers dienen rekening te houden met verschillende eisen. Zo moeten de woningen demontabel en/of verplaatsbaar zijn en op een innovatieve manier tot stand zijn gebracht, en dat met zoveel mogelijk hergebruikte materialen. Zelfbouw is eveneens een belangrijk uitgangspunt. Het uiteindelijke doel van Minitopia Poeldonk is het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe wooninitiatieven voor een vraag waaraan de huidige markt onvoldoende snel kan beantwoorden."

De gemeente Den Bosch, woningcorporatie Zayaz en SPARK zijn als partners betrokken bij het project, dat in 2016 op een terrein aan de Eekbrouwersweg van start ging.

"Ongelooflijk waartoe mensen allemaal in staat zijn als je ze de ruimte geeft", reageert Mohamed Acharki, bestuurder van Zayaz. "Van de vijftien woningen zien er vijf het licht door huurders van onze corporatie. Die hebben we nauwkeurig geselecteerd. Wat de financiën betreft: als je minder budget nodig hebt, kom je uit op een lagere huur. Het klinkt logisch, maar ik zeg het toch!"

Volledig scherm
Unihex-huis van Noël Josemans © Chris Korsten
Volledig scherm
Het Loodshuis van Nina van den Eerenbeemt en Niels Schram © Chris Korsten
Volledig scherm
Wethouder Roy Geers onderstreepte het belang van de brandveiligheid © Chris Korsten