Volledig scherm
Caroline Pino werd in 1996 in Frankrijk vermoord. © marc bolsius

Moeder van vermoorde Caroline Pino wil heropening onderzoek

DEN BOSCH - De Vughtse Wil Vreeburg pleit voor heropening van het onderzoek naar de moord op haar dochter Caroline Pino (24). Caroline werd in de zomer van 1996 gewurgd aangetroffen in haar slaapzak langs een snelweg bij Parijs. Vreeburg deed de oproep woensdagmiddag bij de presentatie van het boek 'Kwaad' waarin zij een hoofdstuk schreef.

Na een lift-vakantie in Portugal zou Caroline Pino naar een camping bij Parijs gaan. Vanaf de camping zou zij met haar moeder, stiefvader en twee jongere zusjes uitstapjes maken naar Disneyland Parijs om haar 25ste verjaardag te vieren.

Ze was met een reisgenoot (net als Caroline woonachtig in Nijmegen) vertrokken. De twee gingen in Frankrijk met ruzie uit elkaar en uiteindelijk kreeg Wil Vreeburg in augustus 1996 te horen dat haar dochter was vermoord. Volgens Vreeburg is de moordenaar nooit gevonden door 'krakkemikkig onderzoek en desinteresse van de Franse politie'. 

Quote

Waarom geldt die coldcase-aan­pak niet voor mijn dochter? Ik heb nog zoveel vragen

Will Vreeburg

Coldcase

Vreeburg benadrukt dat zij niks wil afdoen aan andere coldcase-onderzoeken. ,,Maar waarom geldt die aanpak niet voor mijn dochter? Ik heb nog zoveel vragen. De afgelopen jaren zijn veel zaken heropend. Ik hoop dat dit ook gebeurt met het onderzoek naar Caroline. Officieel is de moord voor de wet verjaard. Maar voor mij als moeder verjaart het nooit.''

Zij kreeg woensdag bij een officiële presentatie het eerste exemplaar van het boek Kwaad (uitgeverij Vuyk en Co),  waarin waargebeurde misdaadverhalen staan van rechercheurs, advocaten en slachtoffers-nabestaanden. Het boek is vanaf donderdag te koop. 

Familierechercheur

Ieder jaar wordt een tiental Nederlanders in het buitenland vermoord. Bij moordzaken in Nederland krijgen nabestaanden een familierechercheur toegewezen. Maar in het buitenland is dat niet vanzelfsprekend. Volgens Jan van Kleef, voorzitter Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers, is dat een rechtsongelijkheid. Mede daarom pleitte hij woensdag in EenVandaag voor een nationaal schadefonds waar ook de nabestaanden van vermoorde mensen in het buitenland uit zouden moeten kunnen putten.