Volledig scherm
Ahmad Joudeh. © AFP

Muziek en dans doorbreken grenzen op de Boulevard

DEN BOSCH - Vreemdeling zijn we dat niet allemaal? In Grenzeloos van bariton Michael Wilmering, danser Ahmad Joudeh en pianiste Kanako Inoue kruisen drie culturen elkaar. De wereld is hun thuis. Of toch niet? Een overrompelende ervaring. 

Reizigers, vreemdeling in ander maar ook in eigen land. Letterlijk grenzeloos. Waar zijn ze nog thuis?  Waar vinden ze grond onder hun nomadische bestaan? Op het podium markeren witte strepen een rijbaan. In het midden een onderbroken lijn om de twee weghelften te scheiden. Twee mannen gaan op twee banen in tegengestelde richtingen. Bariton Michael Wilmering heeft een koffer. Danser Ahmad Joudeh alleen zichzelf. Zoekers zijn ze die overal en nergens moeten aarden. 

IVC

Wilmering, geboren in Colombia in 1988, studeerde aan het conservatorium in Utrecht. Met pianist Javier Rameix was hij bij het IVC in Den Bosch de lieveling van publiek en pers in de categorie Lied-Duo. Nu maakt hij kans op de Grachtenfestivalprijs 2017. 

Syriër Ahmad Joudeh (1990) groeide op in een Palestijns vluchtelingenkamp en gaf dansles aan kinderen in Damascus. Nieuwsuur-journalist Roozbeh Kaboly vestigde in zijn documentaire 'Dance or Die' de aandacht op de jonge danser. Vorig jaar kwam hij met steun van het Nationale Ballet naar Nederland. Hij studeert aan de balletacademie in Amsterdam. 

Aan de piano zit de sprankelende Japanse pianiste Kanako Inoue, die studeerde in Tokyo en Utrecht. 

Heimwee

Met zijn drieën breken ze dwars door grenzen en culturen en brengen een liederen van Schubert en Schumann, Brahms, Ravel, de Rahbani Brothers, Xavier Montsalvatge, RogerQuilter, Korngold, Vaughn Williams, de Utrechtse componiste Monique Krüs en Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. Al die liederen zijn ergens verbonden met thuis, aarde, heimwee en reizen. 

Muziek, choreografie en de voordracht van Wilmerings smelten moeiteloos samen. Joudeh neemt Wilmering even mee in zijn dans. De onderbroken streep op de weg vervaagt. 

Voordracht

Wilmering heeft een fijne stem, maar is vooral sterk in zijn voordracht. Hij streelt niet alleen de oren, maar neemt de luisteraars mee in zijn verhaal. Als meer liedzangers zich zo zouden geven op het podium zou de klassieke zangkunst vast een groter publiek bereiken. 

Aan het eind verlaat Joudeh het podium met de koffer van Wilmering. Twee verhalen werden één. Weergaloos muziektheater in een bomvolle theaterzaal van Bij Katrien.