Volledig scherm
© ANP XTRA

Nepbezorgers ED zijn op fooien uit, ook bezorger in Den Bosch betrapt

EINDHOVEN/DEN BOSCH - Krantenbezorgers gaan dezer dagen weer langs de abonnees om hen een nieuwjaarswens te bezorgen. Nepbezorgers maken daar soms misbruik van. Het BD adviseert abonnees - bij twijfel - om te vragen naar het identiteitsbewijs én de looplijst van de bezorger. 

Het is een regelmatig terugkerend fenomeen: oplichters die een slaatje proberen te slaan uit de aan huis bezorgde nieuwjaarswensen van krantenbezorgers. Ook dit jaar zijn er bij de politie meldingen binnengekomen over nepbezorgers. 

Een van de melders is Dirk Braam uit Nuenen. Zondagavond stonden maar liefst vier personen bij hem aan de deur, twee vrouwen en twee mannen van wie één op een scooter. De groep deed zich voor als bezorgers van het ED. Zij toonden ook de nieuwjaarskaart die bezorgers bij zich hebben. Braam: ,,Ik ben er niet ingetrapt, maar kan me voorstellen dat anderen - vooral ouderen - zich geïntimideerd voelen en wél een fooi geven."

Braam kreeg van de politie te horen dat er al meer meldingen over nepbezorgers waren binnengekomen, vooral uit Eindhoven. De politie kon maandag niet zeggen -ook niet bij benadering- om hoeveel meldingen het gaat.

Zelfgemaakt

Volledig scherm
Zo ziet het echte nieuwjaarskaartje van de krantenbezorgers eruit.

Bij de Persgroep, uitgeverij van dagbladen waaronder ook het ED valt, is het misbruik met de nieuwjaarswensen al jaren bekend. ,,We zien dit overal in het land gebeuren", zegt regiomanager Martin Zoet. ,,Een maand terug al; toen was er een bezorger in Den Bosch die kennelijk niet kon wachten op het eind van het jaar en alvast zelf kaarten had gefabriceerd. Gelukkig waren abonnees alert genoeg om ons te waarschuwen. We hebben er direct actie op ondernomen: de man in kwestie is nu geen bezorger meer." 

Volgens Zoet gebeurt het ook regelmatig dat de officiële nieuwjaarskaart van de dagbladen wordt nagemaakt of gekopieerd. Op deze kaart staan 18 titels. Oplichting op deze manier kan een lucratieve aangelegenheid zijn, aldus Zoet: ,,Het gaat vaak om serieus geld. Een bezorger met zo'n 150 tot 200 abonnees kan al gauw 1000 tot 1500 euro binnenhalen."

Looplijst

Lang niet iedereen zal zijn of haar bezorger kennen. Vandaar ook dat Zoet abonnees die het niet helemaal vertrouwen aanraadt de (nep)bezorger te vragen om zijn 'looplijst' van die dag. De bezorgers zijn door de Persgroep geïnstrueerd dat zij deze bij zich moeten hebben. ,,Op die looplijst - die dagelijks wijzigt - staat ook het adres van de abonnee in kwestie. Dit is het bewijs dat de man of vrouw aan de deur daadwerkelijk de bezorger is." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch