Nieuw centrum geopend: Nu is het de beurt aan de Rosmalenaren

VIDEOROSMALEN - Ja natuurlijk was heel Rosmalen uitgelopen. Decennialang is er gewacht op het nieuwe centrum. Het is het wachten waard geweest.

Rijen dik stond het publiek te wachten, totdat het dan eindelijk zo ver was. Al vele Rosmalenaren waren in de ochtend al het nieuwe centrum ingewandeld voor de twee nieuwe supermarkten die open waren gegaan. Toch was de echte opening 's avonds een heel ander verhaal. Het publiek stond tot ver in de straten te wachten tot het spektakel los zou barsten. Om 20.15 uur was het de beurt aan wethouder Roy Geers om het openingswoord te houden. Hij noemde het een historisch moment voor het dorp. In een krappe dertien maanden is niet alleen een winkelcentrum uit de grond gestampt, maar ook zijn er 39 appartementen bijgekomen. Geers dankte de inwoners voor het geduld. "Het resultaat is geweldig. Ook mooi is dat het plan niet naast het huidige centrum is gekomen, maar erin." Nu de architect, de onderaannemers en de hijskranen weg zijn, is het de beurt aan het publiek. "Jullie moeten dit dorpshart sneller laten kloppen. Kom hier winkelen, drink hier een kopje koffie en geniet van het centrum van Rosmalen."

Spectaculaire opening

En daar was dan eindelijk het moment waar iedereen naar uit had gekeken. Vanaf het dak van onder meer de Jumbo kwamen twee acrobaten naar beneden, kruipend over de posters van Foruminvest. Nog een acrobate, aan een hijskraan, een klap op de knop en dan: confetti, vuurwerk en mag er gewinkeld worden. Toeschouwer Ria van der Loo: "Het was echt een heel mooi vuurwerk. Dit had niemand verwacht, zo'n spectaculaire opening."

Even verderop werd door een andere wethouder, Mike van der Geld, een opblaasbaar podium geopend. De oorspronkelijke oprichters van Satisfaction (Rini Timmers, Theo Pennings, Jan van Beekveld, Herman van Dinther) en hun opvolger Leander Pennings hebben dat voor elkaar gebokst. "Het is een podium bedoeld voor alle verenigingen en stichtingen hier. Denk aan de evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas en de kerstmarkt. We zijn er blij mee dat de gemeente ons zo'n warm hart toedraagt," aldus de jonge Pennings.

Het is dan nog steeds druk. Voor de gelegenheid waren de winkels tot 22.30 uur geopend en die tijd werd benut. "Je loopt nu vanzelf van het ene naar het andere straatje," vertelt Jolanda Verstappen. Toch voelt ze ook een beetje wroeging: "Ik ga zo ook nog bij de winkels in het bestaande centrum kijken hoor. Zij hebben toch ook de deuren opengedaan."

Volledig scherm
Het nieuwe centrum van Rosmalen is geopend. © Sophie Fleur Verbiesen