Volledig scherm
Het nieuwe ontwerp voor Theater aan de Parade van UNStudio. © UNStudio

Nieuw theater Den Bosch valt fors duurder uit

DEN BOSCH - De nieuwbouw van het Theater aan de Parade in Den Bosch gaat waarschijnlijk minstens 66 miljoen euro kosten. Dat is nu al 11 miljoen euro méér dan de 55 miljoen die de gemeente dacht nodig te hebben voor het prestigeobject. Dat melden enkele betrouwbare bronnen aan het Brabants Dagblad.

Dat het theaterproject rond de twintig procent duurder uit gaat vallen, zit vooral in het stijgen van de prijzen van bouwmaterialen waardoor niet alleen de bouw zelf maar ook de inrichting duurder wordt. Ook de vondst van asbest en het gebruik van complexe technische installaties drijven de prijs op.

Het budget van 55 miljoen euro is in 2013 vastgesteld op het prijspeil van medio dat jaar. Sinds het einde van de crisis zijn de prijzen ook in de bouw gestegen.

Techniek en asbest
De kosten voor het theater lopen ook verder op omdat voor een ingenieuze ondergrondse lift- en draaitechniek is gekozen. Daarmee kunnen in de kelder vrachtwagens laden en lossen. Die techniek valt waarschijnlijk duurder uit dan begroot.

Ook de vondst van asbest in het pand doet de gemeente financieel pijn. Het theater ging dit jaar een paar maanden op slot om de grote zaal en enkele publieke ruimtes van asbest te ontdoen. Dat heeft Den Bosch tot nu toe al één miljoen euro extra aan exploitatiekosten gekost omdat organisaties en artiesten extra kosten bij het theater declareren. Bij de sloop van het theater, gepland aan het einde van het theaterseizoen medio 2017, moet dus nog rekening gehouden worden met het ruimen van nog meer asbest.

Het college van B en W houdt er rekening mee dat de aannemers niet heel scherp op de prijs gaan zitten omdat er in de bouw inmiddels weer meer werk is. En hoewel de aanbesteding van het theater nog loopt, zijn de vijf coalitiepartijen een week of vier geleden op de hoogte gebracht van een forse overschrijding. Op dat moment was nog niet bekend dat het om een overschrijding van twintig procent zou gaan.

Begin 2017 moet de gemeenteraad beslissen over de aannemer en daarmee de kosten van de bouw van het nieuwe theater. De planning is dat de bouw in 2018 begint.

Volg het laatste nieuws over het theater op bd.nl/theateraandeparade.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.