Patricia Smits uit ‘Poppel City’ houdt ervan om zo nu en dan twee beelden in elkaar te laten versmelten
Volledig scherm
Patricia Smits uit ‘Poppel City’ houdt ervan om zo nu en dan twee beelden in elkaar te laten versmelten © Chris Korsten

Nieuwe expositie Stille Getuigen in Museum Slager in Den Bosch

DEN BOSCH - Museum Slager in Den Bosch renoveert binnen afzienbare termijn de aftandse bovenverdieping, die in het voorafgaande onder meer dienst heeft gedaan als depot. Echter, voordat de verlaten kamers daadwerkelijk aan een grondige verbouwing worden onderworpen, kregen 3 kunstenaars de opdracht om de monumentale ruimte op geheel eigen wijze in beeld te brengen.

Het trio, bestaande uit Tina Vanderwerf, Marieke Busser en Patricia Smits, heeft gezamenlijk in de (beneden)ruimten een expositie ingericht. De hoofdzakelijk, uit foto's bestaande, expositie laat zich niet alleen bekijken, maar roepen ook allerlei boeiende vragen op.

"De rode draad van mijn werk is het onderstrepen van de schoonheid van iets, dat voor de meesten geen waarde meer heeft. Wanneer mensen dingen weggooien, wordt het pas interessant voor me. Ik vind het mooi om sporen uit het verleden aandachtig te bestuderen, tot in de kleinste details. Daarbij ben ik absoluut niet wars van fantasieën. Een voorbeeld? In de muur is een oude spijker zichtbaar. Dat betekent vrijwel zeker dat op die bewuste plek ooit iets heeft gehangen, maar wat precies is onduidelijk. Zoiets vind ik uitermate spannend", lichtte Vanderwerf toe.

Opvallend is dat de Rosmalense zich totaal niet bezighoudt met de techniek. "Daar weet ik eerlijk gezegd ook weinig van. Ik let niet op diafragma of scherptediepte. Ik fotografeer puur. Flitsen is uit den boze, ik moet telkens zien te dealen met het licht dat op een bepaald moment voorhanden is", aldus Vanderwerf.

De expositie is te zien van 16 juni tot en met 13 september.

Even ter vergelijking: de hedendaagse situatie op de bovenverdieping, volgens de perceptie en waarneming van weer een andere fotograaf.
Volledig scherm
Even ter vergelijking: de hedendaagse situatie op de bovenverdieping, volgens de perceptie en waarneming van weer een andere fotograaf. © Chris Korsten
Tina Van der Werf heeft ‘iets’ met deuren. "Ze vormen de toegangspoort tot vreugde, verdriet, opwinding, teleurstelling, you name it!"
Volledig scherm
Tina Van der Werf heeft ‘iets’ met deuren. "Ze vormen de toegangspoort tot vreugde, verdriet, opwinding, teleurstelling, you name it!" © Chris Korsten