Volledig scherm
Het doek is van olieverf. Sluijters maakte het zittend in een café in Parijs. © Noordbrabants Museum

Nieuwe Jan Sluijters in Noordbrabants Museum

DEN BOSCH – Het Noordbrabants Museum heeft het schilderij Voorstudie Café de nuit van Jan Sluijters gekocht. Het museum kocht dat op de kunstbeurs TEFAF en stelt het tentoon vanaf de start van de Nationale Museumweek op 4 april.

Het doek is een voorstudie voor het grote doek Café de nuit van de Bossche schilder. Het is een van de vroegste werken van Sluijter die in het bezit zijn van het museum. Hij schilderde het in Parijs, waar hij in 1906 een paar maanden woonde. 

Geen miljoen

Wat het museum voor het schilderij heeft betaald, wil directeur Charles de Mooij niet vertellen, omdat hij het heeft gekocht van een particulier. 

Wel is duidelijk dat het schilderij in een andere prijscategorie zit dan het stuk Odalysque, dat voor bijna een miljoen euro op de TEFAF te koop was. Het museum besloot dat niet te kopen, omdat het te duur is en het al veel schilderijen van Sluijters heeft.

Keerpunt

Toch was er interesse in Voorstudie Café de nuit. Met name omdat het doek Café de nuit, dat Sluijters uiteindelijk maakte, een keerpunt was in zijn carrière. ,,Het is een hele breuk met wat hij ervoor maakte", legt De Mooij uit. ,,Dat was heel traditioneel. In Parijs is hij ineens heel anders gaan schilderen en dit schilderij markeert het begin van die verandering."