Volledig scherm
De Tuin van de pastorie van Van Gogh.

Noordbrabants Museum betaalde 1 miljoen euro voor aquarel Van Gogh

DEN BOSCH - Het Noordbrabants Museum betaalde 1 miljoen euro voor de Van Gogh-aquarel 'De tuin van de pastorie in Nuenen'. Het Bossche museum kocht het schilderij uit 1885 uit particulier bezit, met steun van verschillende fondsen.

Bijna de helft van het aankoopbedrag van 1 miljoen euro is betaald door de BankGiro Loterij. Ook waren er bijdragen van het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, Vrienden van het Noordbrabants Museum, Renschdael Art Foundation en Coen Teulings.

Abusievelijk onthulde de NOSeerder woensdag al dat het ging om De tuin van de pastorie in Nuenen, een aquarel van Vincent van Gogh. Het museum kondigde het al aan als 'de meest belangrijke aanwinst in de geschiedenis van het museum'. Donderdagochtend presenteert het museum de bijzondere, peperdure aankoop met veel toeters en bellen.

Laatste bekende aquarel
De waterverftekening meet 38 bij 49 centimeter. Van Gogh schilderde de aquarel in 1885. Hij was in 1883 vanuit Drenthe teruggekeerd naar zijn ouders in Nuenen, waar zijn vader dominee was en bleef daar tot 1885. In die periode maakte hij veel aquarelstudies en pentekeningen met de tuin van de pastorie als voorbeeld. Het is de laatste bekende aquarel die de kunstenaar in Nuenen maakte.

Het Noordbrabants Museum wil een representatief overzicht tonen van Van Goghs Brabantse periode. ,,De tuin achter de pastorie was een geliefde plek van Van Gogh", aldus het museum. In een brief aan zijn broer Theo schreef Van Gogh erover: ,,Er zit bepaald een schilderij in die plek."

Uit het zicht
Het werk was een tijdlang uit het zicht maar dook op in april 2013 ineens op bij de Tefaf in Maastricht toen kunsthandelaar Ivo Bouwman uit Den Haag het aanbood. Het werk was waarschijnlijk sinds 1903 in bezit van de kunsthistoricus H. Bremmer. Na diens dood in 1956 ging het naar zijn erven. Rond 1969 belandde het werk in een particuliere collectie waaruit het nu is verworven.

Om de aanwinst te vieren is het Noordbrabants Museum zaterdag gratis toegankelijk.