Noordbrabants Museum verwerft schilderij van Vincent van Gogh; grootste aankoop ooit voor het museum

DEN BOSCH – Het Noordbrabants Museum heeft dinsdag een schilderij van Vincent van Gogh verworven. Het gaat om de Collse watermolen, die voor een bedrag van bijna 3 miljoen euro gekocht is.

Precies een jaar eerder verwierf het museum de aquarel De tuin van de pastorie te Nuenen van Van Gogh.

De Collse watermolen is een lentelandschap met een watermolen met rode daken. Het is een van de weinige belangrijke schilderijen uit de Brabantse periode van Van Gogh dat nog in particulier bezit was. Het werk is gemaakt in de tijd dat Van Gogh in Nuenen woonde. De Collse watermolen lag dichtbij het toenmalige station Nuenen-Tongelre. Met de twee andere watermolens refereert de schilder vermoedelijk naar de Opwettense en Hooijdonkse watermolen, die in de buurt van Nuenen liggen. Tegenwoordig ligt de door Van Gogh geschilderde Collse watermolen in de gemeente Eindhoven. Het bouwwerk is in 1975 gerestaureerd en heeft de status van rijksmonument.

Het schilderij is de grootste aankoop ooit voor het Noordbrabants Museum. Het kon worden verworven dankzij de financiële steun van de provincie Noord-Brabant, Vereniging Rembrandt en Mondriaan Fonds .

Volledig scherm
De Collse watermolen van Vincent van Gogh. © Het Noordbrabants Museum

Expositie

Het Noordbrabants Museum toont van 21 september 2019 tot en met 12 januari 2020 een internationale expositie, met de titel ‘Van Gogh’s Intimate Circle’. De tentoonstelling gaat over de relaties die Van Gogh onderhield met vrienden, familie, modellen en medekunstenaars. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement