Volledig scherm
Tientallen ondernemers kwamen in januari in Berlicum bij elkaar. © Peter de Bruijn

Ondernemers vrezen faillissementen bij komst van megabouwmarkt naar Den Bosch

DEN BOSCH - Ruim 30 regionale ondernemers zijn fel tegen de bouw van een megabouwmarkt, zoals Bauhaus of Hornbach, in de gemeente Den Bosch. Dat laten ze in een brandbrief weten aan de provincie en de gemeenten in Noordoost Brabant.

De ondernemers vrezen dat een aantal van hen met de komst van een mega doe-het-zelfzaak zoals Bauhaus of Hornbach de deuren definitief moet sluiten. Volgens een onderzoek, in opdracht van de ondernemers en het Initiatief Overbewinkeling, is het ‘bouwen voor leegstand’.

Leegstand
Uit berekeningen in het onderzoek zou blijken dat er met de komst van een mega bouwmarkt naar Den Bosch tussen de 8,5 duizend en 10 duizend vierkante meter winkelvloeroppervlak leeg komt te staan. ‘Bovendien gaat de groei van de detailhandelsmeters in Den Bosch ten laste (van de vermeende ruimte) in de omliggende gemeenten’, aldus de ondernemers.

Winkels
Niet alleen doe-het-zelfzaken of tuincentra, maar onder meer ook dierenwinkels, woonwinkels, keuken- en badkamerspecialisten en fietshandelaren worden getroffen. ‘In Best (op 15 autominuten van Den Bosch) is recent een Hornbach geopend en de effecten op de regionale detailhandel zijn al merkbaar', aldus de verontruste ondernemers.

Detailhandelsvisie
De gemeente Den Bosch moet voor de bouw van een megagroot bouwcentrum als Bauhaus of Hornbach het beleid aanpassen. In de gemeentelijke detailhandelsvisie staat dat een doe-het-zelfzaak nu niet groter mag zijn dan 65 honderd vierkante meter. Het Duitse Bauhaus zoekt in ons land naar locaties van meer dan 40 duizend vierkante meter. Volgens de ondernemers is dat een trendbreuk. Ze willen een uitspraak van het Regionaal Ruimtelijk Overleg Noordoost Brabant.

Volledig scherm
Eén van de bouwmarkten in Den Bosch. © Peter de Bruijn

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.