Volledig scherm
Gemeentekaart van Brabant

Onderzoekers: Brabant terug naar 8 gemeenten

DEN BOSCH - Acht gemeenten: meer zou Brabant er niet moeten hebben. Dat beweren onderzoekers van de Atlas voor gemeenten. De provincie zou volgens dit rapport enkele gemeenten moeten afstoten zoals Woudrichem en Werkendam naar Zuid-Holland, maar er bijvoorbeeld de Gelderse gemeenten Zaltbommel en Maasdriel bij krijgen.

Brabant telt nu nog 67 gemeenten. Daarvan zou het leeuwendeel het beste opgeslokt kunnen worden door de centrumsteden Den Bosch, Oss, Eindhoven, Helmond, Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda en Tilburg. blijven dan over op de nieuwe gemeentekaart.

Schaalvergroting komt de bestuurskracht van gemeenten ten goede

De onderzoekers menen dat schaalvergroting de bestuurskracht van gemeenten ten goede komt. Inwoners van dorpen zijn meer en meer gericht op de voorzieningen in de stad, is de achterliggende overweging.

Consequentie van de nieuwe gemeentekaart is dat Brabant grondgebied verliest, maar eer ook bijkrijgt. Zo zouden Woudrichem en Werkendam naar Gorinchem in Zuid-Holland gaan, maar de hele Gelderse Bommelerwaard - Maasdriel en Zaltbommel - juist weer aan de Brabantse gemeente Den Bosch worden toegevoegd. Cuijk en Boxmeer worden onder Nijmegen geschaard. Vanuit Zeeland wordt Tholen wel aan Bergen op Zoom toegevoegd.

De provincie Brabant kiest voor een veel behoedzamere samenvoeging van gemeenten onder de noemer van Veerkrachtig Bestuur. Het initiatief wordt zoveel mogelijk bij de gemeenten zelf gelaten.

Volledig scherm
De beoogde gemeente Den Bosch, mét de Bommelerwaard © Atlas voor Gemeenten