Volledig scherm
© BD

Ook hof Den Bosch legt geen straf op voor bevoorrading coffeeshops Grass Company (stelling)

DEN BOSCH - In navolging van de rechtbank weigert ook het gerechtshof in Den Bosch straf op te leggen voor het bevoorraden van de Bossche coffeeshops van The Grass Company. Het hof vindt het van belang dat een coffeeshop haar 'maatschappelijke functie' uit kan blijven oefenen, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde vonnis.

Justitie eiste 14 dagen geleden een geldstraf van 50.000 en een voorwaardelijke celstraf tegen een 52-jarige Tilburger die in 2011 werd opgepakt in de opslagplaats van The Grass Company aan de Rietveldenweg in Den Bosch. Het gerechtshof wijst er in het vonnis op dat de coffeeshop zich aan alle regels van het gedoogbeleid heeft gehouden. Advocaat Milo van The Grass Company stelde twee weken geleden dat een normale bedrijfsvoering onmogelijk wordt als coffeeshops zo'n opslagplaats niet mogen hebben. In de wet staat dat coffeeshops slechts een handelsvoorraad van 500 gram mogen hebben. In een goedlopende coffeeshop worden dagelijks vele kilo's wiet verkocht.

Hoge Raad
Advocaat-generaal Korver voorspelde tijdens de zitting dat de zaak uiteindelijk bij de Hoge Raad terecht zal komen. Die zal zich dan moeten buigen over de principiële vraag of het gedogen van coffeeshops ook automatisch betekent dat die bedrijven er opslagplaatsen op na houden van waaruit de soft drugs naar de zaken wordt gebracht. Ook andere rechters hebben er de laatste jaren blijk van gegeven dat ze daar geen straf voor willen opleggen.

Lees hier het volledige vonnis van het gerechtshof.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.