Volledig scherm
Op deze donderdagavond wisselen op een tiental locaties deelnemers aan de dialoog met elkaar van gedachten. © Chris Korsten

Open en gastvrije samenleving staat centraal bij Dag van de Dialoog in Den Bosch

DEN BOSCH - De Dag van de Dialoog speelt zich voor de zesde keer af in Den Bosch. Op deze donderdagavond wisselen op een tiental locaties deelnemers aan de dialoog met elkaar van gedachten over een actueel thema: een open en gastvrije samenleving.

De sfeervolle huiskamer van het Mariapaviljoen is een van de locaties. In totaal zijn hier negen afzonderlijke individuen, variërend van 12 tot 89 jaar, aanwezig om mee te doen aan de dialoog.

Al spoedig komen de grenzen van gastvrijheid ter sprake. "Ik woon in Den Bosch. Daarnaast heb ik een vakantiewoning in Dalfsen. Een mogelijkheid is mijn vakantiewoning ter beschikking te stellen aan vluchtelingen, maar die stap heb ik nog niet durven te zetten", bekent deelnemer Michiel Elands ruiterlijk.

Brabantse gezelligheid
Ook regionale tegenstellingen komen aan de orde. "Sinds kort heb ik een vriendin uit Amsterdam. Ze raakt er niet over uitgesproken hoe gastvrij en gemoedelijk Den Bosch wel niet is. Volgens haar zijn de verschillen met Amsterdam levensgroot in dit opzicht", vertelt Peter van der Kruijs.

Cultuur
Na enige tijd blijkt dat de deelnemers over het algemeen op één lijn zitten. "Misschien is het een idee om de volgende keer bewust in te zetten op een grotere verscheidenheid qua culturele achtergrond", oppert Erica van den Dungen.

Geen discussie
De Dag van de Dialoog is ontstaan na de moord op Theo van Gogh. "Het doel is om de tolerantie binnen de samenleving te bevorderen en inzichten te delen. Voor de duidelijkheid: dit is geen discussie of debat", aldus Wieke Wijnen van de stichting 's-Hertogenbosch in Dialoog. Dinsdag 10 november vindt op weer andere plekken een tweede dialoogronde plaats. Op 29 november staat een gezamenlijke slotbijeenkomst gepland.

Volledig scherm
Deelnemers aan de Dag van de Dialoog op de locatie Mariapaviljoen in Den Bosch © Chris Korsten
Volledig scherm
Gespreksleider van de bijeenkomst in het Mariapaviljoen tijdens de Dag van de Dialoog is Meta Mulders. © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. FC Den Bosch heeft ook de kleine jongens nodig
    PREMIUM

    FC Den Bosch heeft ook de kleine jongens nodig

    DEN BOSCH - Is er wel draagvlak voor FC Den Bosch? Voorzitter Jan-Hein Schouten van de raad van commissarissen denkt van wel. Op basis van? Schouten: ,,Er zullen altijd geldschieters blijven die deze club overeind houden. Draagvlak bij de gemeente? Ik denk dat de gemeente ook echt wel inziet dat er een bepaalde waarde is voor de stad Den Bosch. Dat wil niet zeggen dat we de prostitué van de stad zijn, maar we hebben daar ook een bepaalde functie in. Je moet de mensen de frustratie en de vreugde laten voelen."

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.