Volledig scherm
Sjef van Creij, in het midden. © Sandra Peerenboom

Opgepakt raadslid is Sjef van Creij (55) uit Rosmalen

DEN BOSCH - Het 55-jarige raadslid uit Den Bosch dat aangehouden is door het OM, is fractievoorzitter Sjef van Creij van de partij Gewoon-geDREVEN. Dat bevestigt zijn vrouw Wilma van Creij. Wie het signalement van het Openbaar Ministerie en de lijst met leden van de vertrouwenscommissie naast elkaar legt, kon ook slechts tot die conclusie komen.

In de commissie die zich heeft gebogen over de voordracht voor de nieuwe burgemeester van Den Bosch zitten behalve de elf fractievoorzitters uit de Bossche gemeenteraad ook de gemeentelijke griffier en de gemeentesecretaris. Van Creij is de enige die aan de beschrijving van het OM voldoet.

De rijksrecherche heeft het raadslid vanochtend aangehouden vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie. Commissaris van de Koning Wim van de Donk deed na onthullingen in het Brabants Dagblad aangifte.   

Sinds 2006

Van Creij kwam in 2006 in de Bossche gemeenteraad, als raadslid van Rosmalens Belang. Hij is geliefd in zijn dorp, waarin hij ook de rol van prins carnaval vervult. Zijn populariteit blijkt ook uit de voorkeursstemmen die 'Ons Sjefke' kreeg. In 2010 stemden 875 mensen op hem, in 2014 780 mensen.

Toch is zijn rol in de Bossche gemeenteraad niet altijd onomstreden geweest. In 2014 stond zijn positie binnen de Rosmalense partij ter discussie, nadat hij had geprobeerd op de Bossche lijst van het CDA te komen. Er kwam een turbulente ledenvergadering aan te pas om Van Creij voor de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar alsnog op een verkiesbare plek te zetten. Van Creij kreeg voldoende steun van zijn dorpsgenoten.

Vertrek

In 2015 dreigde hij de fractie zelf te verlaten. Hij stuurde een mailtje waarin hij zijn vertrek aankondigde, maar trok dat na overleg met wethouder Jos van Son weer in.

In oktober 2016 kwam dat vertrek uit Rosmalens Belang alsnog. Van Creij wilde niet langer geassocieerd worden met een politieke partij met een gebrek aan daadkracht, zei hij destijds. Maar hij stapte niet uit de raad en ging door als eenmansfractie. Hij was van plan met zijn partij Gewoon ge-DREVEN tot in elk geval de verkiezingen in 2018 in de raad te blijven. In zijn rol als fractievoorzitter van zijn eigen partij mocht hij aanschuiven in de vertrouwenscommissie, die zocht naar een nieuwe burgemeester voor Den Bosch. 

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!