Volledig scherm
Jos van Son bij de receptie van de 100-jarige postduivenvereniging De Zwaluw. © Olaf Smit

Opgestapte Jos van Son liep als wethouder over en raakte aan de drank: 'De druk is zo groot'

INTERVIEWDEN BOSCH - De drank was uit Jos van Son, tot hij als wethouder in Den Bosch aan de slag ging. De Rosmalenaar gaat uiteindelijk ten onder aan de druk die op een bestuurder ligt. Hoewel zijn portefeuille sport ook niet bevorderlijk is voor het matigen van alcoholgebruik.

Twaalf jaar lang laat Jos van Son volgens eigen zeggen de drank staan. Tot hij in januari 2015 wethouder in Den Bosch wordt. Met onder meer sport in zijn portefeuille, en dat is funest. Al zegt hij dat niet met zoveel woorden en is het slechts een deel van zijn probleem. ,,Ja, ik heb een alcoholprobleem en krijg sinds kort professionele hulp’’, geeft Van Son toe.

Voor de wethouder sport blijkt alcohol een té grote verleiding te zijn:  bij het doorknippen van lintjes, het startschot voor een activiteit of onderhandelingen over pak 'm beet onderhandelingen over de accommodatie. ,,Daar komt ook nog eens mijn portefeuille verkeer en vervoer bij en daar heeft werkelijk iedereen een mening over. Ik krijg dagelijks veel appjes en mailtjes van mensen die klagen, die iets willen. En ja, zelfs vragen of ik de bladeren voor de deur wil weghalen.’’

Quote

Je komt ’s avonds thuis, gaat zitten, eten, half uurtje tukken en je hebt weer verplich­tin­gen

Jos van Son

Tel daar de agenda van het college van B en W bij op en de beslissingen die essentieel voor de stad zijn en voilà de verleiding is daar. ,,Nee, daar spreken de wethouders onderling niet over. Iedereen ervaart dit hetzelfde. Je komt ’s avonds thuis, gaat zitten, eten, half uurtje tukken en je hebt weer verplichtingen. Plus dat je in het weekeinde ook veel op pad moet. De druk is groot en wordt steeds groter.’’ Een glas alcohol wordt twee en meer. ,,Je bouwt het op, het overkomt je gewoon. Zo verschrikkelijk stom.’’

Burn-out

Van Son liep als wethouder meer en meer over.  ,,Ik heb dit eerder meegemaakt in mijn werk bij de bank. Dat eindige in een burn-out en wilde ik nooit meer meemaken. Ik kreeg toen niet op tijd de hulp die ik nodig had.’’ Die kreeg hij naar zijn gevoel bij de gemeente Den Bosch ook niet. 

Lees in het Brabants Dagblad van zaterdag het gehele verhaal over en interview met Jos van Son

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement