Volledig scherm
Een indruk van het Zuid-Willemspark in de stad © Buro Lubbers Landschapsarchitecten

Oppassen voor stilstaand water bij Zuid-Willemspark Den Bosch

DEN BOSCH – Hou vaart in de Zuid-Willemsvaart is al ruim een jaar een gevleugelde uitspraak in de Bossche politiek. Vaart houden in het bedenken van ideeën en ontwikkelen van plannen voor ‘de Kanaal’ door de binnenstad, nu de beroepsvaart voortaan het Màximakanaal gebruikt. 

De PvdA voegde er dinsdagavond een term aan toe: pas op voor stilstaand water. ,,De ideeën en plannen zijn er, maar zorg voor een snelle uitvoering. Zorg voor reuring in de stad’’, hield Lisette van der Swaluw (PvdA) de commissie ruimtelijke ordening en beheer voor.

Onder aanvoering van Buro Lubbers uit Vught (landschapsarchitectuur en stedenbouw) is met de inbreng van een groot aantal Bosschenaren een inspiratiedocument opgesteld. Met daarin de mogelijkheden voor de komende decennia om van het Zuid-Willemspark (grofweg van Ertveldplas tot en met de Poeldonk in Den Dungen) een groene long te maken. Met tal van mogelijkheden als wonen op het water, podia voor activiteiten en evenementen en een zwembad.

Quote

Zorg voor een snelle uitvoering. Zorg voor reuring in de stad.

Lisette van der Swaluw (PvdA)

Haast

De gemeente zelf neemt al een voorschot door te beginnen met onder meer het vervangen van Sluis O, het mogelijk maken van watertaxi’s en locaties voor woonboten aan de Van Veldekekade en de Poeldonk. Prachtig, zo luidde de unanieme mening van de politieke partijen over het inspiratiedocument. Maar zet er wel haast achter, volgde er ook direct op. En dan vooral als het gaat om de watertaxi’s, een zwembad bij de Witte Sieb en het wonen op het water. 

Maar hoe dan ook, wethouder Eric Logister liet opnieuw weten dat het uitvoeren van de plannen vooral van particulieren moeten komen. Mogelijk ook met financiële hulp van de provincie, waterschappen en bedrijven.