Volledig scherm
De zorgboerderij waar ex-gedetineerden werken via Exodus. © Sandra Peerenboom

Opvanghuis Exodus Den Bosch: 'Bezuinigingen belemmeren re-integratie gedetineerden'

DEN BOSCH - De bezuinigingen van het kabinet leiden er toe dat het steeds moeilijker wordt om ex-gedetineerden weer aan een baan te helpen. Dat zegt Jan Molmans, manager van het in Den Bosch gevestigde opvanghuis van Stichting Exodus.

"Het is wrang dat deze regering enorm tamboereert op het hebben van werk, maar ons geen geld meer geeft om deze groep weer aan een baan te helpen", zegt Molmans. De Stichting Exodus probeert, onder toezicht van de reclassering, ex-gedetineerden te helpen als ze uit de gevangenis komen. Sinds dit jaar krijgt de stichting echter geen geld meer om de ex-gevangenen ook weer aan een baan te helpen.

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat slechts één op de vijf ex-gedetineerden er in slaagt om inkomen uit werk te halen. De rest heeft een uitkering of helemaal geen inkomsten. Reclassering Nederland beklaagde zich al eerder over de forse bezuinigingen. Die leiden er toe dat gevangenen minder goed worden voorbereidop hun terugkeer in de samenleving, met als gevolg dat de kans op recidive groter wordt.

Lees een achtergrondverhaal over de positie van ex-gedetineerden in het Brabants Dagblad van zaterdag 15 augustus.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.