Volledig scherm
© Chris Korsten

Organist Leendert Verduijn treedt op in 'concertzaal' Sint-Jan in Den Bosch

DEN BOSCH - Terwijl toeristen en andere kerkgangers in de zijbeuken nog wat aan het ronddwalen waren, fungeerde het middenschip van de Sint-Jan zaterdagmiddag voor een goed half uur als 'concertzaal’.

Hoog boven Jan en alleman zat een zekere Leendert Verduijn uit Bodegraven te spelen op het historische orgel van de kathedraal. Verduijn, slechts 18 jaar, was op uitnodiging van de Bossche stichting Orgelkring Hendrik Niehoff op de bewuste plek neergestreken om in het kader van een reeks Junior-concerten zijn kunsten te vertonen aan het publiek. Met naast zich -puur voor de mentale ondersteuning- zijn vader Martijn, een orgelbouwer van beroep.

Hij begon met Preludium in b-klein(Bm) van Johann Sebastian Bach, gevolgd door Variations sérieuses van Felix Mendelssohn-Bartholdy. Preludium und Fuge über Bach van Franz Liszt vormde de afsluiting. "Het is machtig mooi om hier een concert te mogen geven. De inspanningen om de niet al te lichte toetsen aan te slaan, vallen op zich mee", reageerde Verduijn die momenteel studeert aan de orgelopleiding van het Codarts Conservatorium in Rotterdam.

Orgelconcerten
Stichting Orgelkring Hendrik Niehoff pakt deze zomer weer flink uit als het gaat om het organiseren van orgelconcerten in de Sint-Jan. Het eerstvolgende optreden is zaterdagmiddag 4 juli, wanneer de aandacht is gericht op Laurens de Man. Drie dagen later geeft Hans Leenders invulling aan een dinsdagavondconcert.

Volledig scherm
De 18-jarige Leendert Verduijn achter het grote historische orgel van de Sint-Jan. © Chris Korsten
Volledig scherm
© Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement