Volledig scherm
Joep Baartmans © Van Assendelft Fotografie

Oud-gedeputeerde Joep Baartmans overleden

DEN BOSCH - In het JBZ-ziekenhuis in haar woonplaats Den Bosch is vrijdagmiddag Joep Baartmans overleden, 77 jaar oud. Dat heeft haar zoon Bart-Jan Baartmans zaterdagochtend bevestigd. Joep Baartmans was van 1987 tot april 1995 PvdA-gedeputeerde voor cultuur, onderwijs en welzijn van de provincie Noord-Brabant. Daarna was ze waarnemend burgemeester in achtereenvolgens Heusden, Schijndel, Son en Breugel en vanaf mei 2006 nog bijna een jaar in Vught.

In 1983 kwam Baartmans voor de PvdA in Provinciale Staten, na anderhalf jaar werd ze fractievoorzitter van haar partij en vervolgens gedeputeerde. Ze was haar politieke loopbaan in 1974 begonnen in de gemeenteraad van haar toenmalige woonplaats Boxmeer. ,,Het was niet de bedoeling”, zei ze daar later over. ,,Ik had geen plannen om de politiek in te gaan. Maar ik was wel geïnteresseerd in de vredes- en de Derde Wereld-politiek. In die zin was ik politiek bewust.”

Tot ze gedeputeerde werd, combineerde Joep Baartmans haar politieke carrière met een deeltijdbaan als docente Nederlands op een middelbare school in Boxmeer. Vlak na haar afstuderen deelde haar man Jacques zijn fulltime baan met haar.

Baartmans had een bijzondere voorliefde voor cultuur. Ze verweet de media dat die te weinig oog hadden voor deze sector. Ze heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van de podiumkunsten in Brabant, toen die met kaalslag werden bedreigd. Beginjaren negentig streed ze tegen het Randstad-denken. Ze stelde dat cultuurgeld uit Brabant werd weggehaald ten behoeve van de Randstad en de noordelijke provincie’s. ,,De Noordelijke lobby heeft in Den Haag beter gewerkt dan de onze. Vooral het Brabants Orkest wordt nu getroffen”, stelde ze vast.

Baartmans laat haar man en hun enige zoon Bart-Jan na. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervolging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

    Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervol­ging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

    DEN BOSCH - De politie is al een week op zoek naar een man die tijdens een achtervolging in Den Bosch bewust inreed op een motoragent. Met een uitgebreide oproep doet de recherche donderdag een nieuwe poging om de dader alsnog te vinden. De aangereden motoragent raakte flink gewond bij de achtervolging. ,,Hij kwam vol gas op mij af. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch