Volledig scherm
Wethouder Jos van Son spreekt publiek toe © Olaf Smit

Oud-wethouder Jos van Son (64) is weer thuis, maar wil niet reageren

DEN BOSCH – Voormalig wethouder Jos van Son van Den Bosch, die dinsdag werd opgepakt voor het lekken van vertrouwelijke informatie, is vrijdag vrijgelaten. Hij blijft verdachte en het onderzoek naar het uitlekken van informatie over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch gaat door, laat het Openbaar Ministerie weten.

Via een familielid laat Van Son weten dat hij voorlopig niet met de media wil praten over zijn aanhouding.

Arrestatie

Van Son werd dinsdag in het politiebureau in Tilburg aangehouden door de rijksrecherche. Hij ontkent zelf vertrouwelijke informatie te hebben gelekt over de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch in juli.

Bij een doorzoeking van zijn huis in Rosmalen werden eind vorig jaar telefoons, een iPad en computers in beslag genomen. Die spullen heeft Van Son tot op heden nog niet teruggekregen.

Niet in vertrouwenscommissie

Ook al maakte de 64-jarige man uit Rosmalen geen deel uit van de vertrouwenscommissie die Jack Mikkers selecteerde als nieuwe burgemeester, denkt justitie dat hij mogelijk vertrouwelijke informatie over die procedure in handen heeft gehad.

Eerste arrestatie

In augustus werd raadslid Sjef van Creij uit Rosmalen als eerste aangehouden als verdachte in het onderzoek naar het lek. 

Van Creij was namens zijn lokale eenmansfractie wel lid van de vertrouwenscommissie, maar ontkent dat hij het lek is geweest. 

De politie liet hem na een paar dagen vrij, maar beschouwt ook hem nog steeds als verdachte.

Reconstructie

Het Brabants Dagblad veroorzaakte in juli grote ophef door veel details en onder meer de namen van de sollicitanten naar de burgemeesterspost in Den Bosch te publiceren.

Volgens de krant was VVD'er Jack Mikkers tweede keus. PvdA'er Jan Hamming had eigenlijk de voorkeur maar die trok zijn kandidatuur in omdat hij met succes had gesolliciteerd naar de burgemeestersfunctie in Zaanstad. Op verzoek van de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk begon de politie een onderzoek.

Alcoholverslaving

Verdachte Jos van Son was tot november wethouder in Den Bosch. Hij stapte toen op omdat hij onder invloed van alcohol met zijn auto een tuin was ingereden. De wethouder biechtte op dat hij met een alcoholverslaving kampt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement