Volledig scherm
Jos van Son © Marc Bolsius

Oud-wethouder Jos van Son (64) opgepakt voor burgemeesterslek Den Bosch: 'Dit is een drama'

Oud-wethouder Jos van Son (64) uit Rosmalen is vanochtend opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij het lekken van informatie rondom de benoeming van de nieuwe burgemeester van Den Bosch.

Voorzitter Willem-Peter Kriek van de partij van de ex-wethouder (Rosmalens Belang) heeft dat bevestigd aan het Brabants Dagblad. ,,Dit is in en in triest”, reageert Kriek geschrokken. 

,,We zijn vanochtend hierover geïnformeerd. Een drama voor Van Son, maar zeker ook voor de Bossche politiek. Een onverwachte wending in ons politieke landschap."

ZIE OOK: Verbazing bij Sjef van Creij (55) na arrestatie oud-wethouder Van Son: 'Ik ben sprakeloos'

Opspraak

Oud-wethouder Van Son raakte eind vorig jaar al in opspraak, toen hij onder invloed van alcohol een eenzijdig verkeersongeluk veroorzaakte. Daarop stapte hij per direct uit het college van B en W in Den Bosch.

ZIE OOK: Waarom publiceerde deze krant gevoelige informatie over de burgemeestersprocedure?

Grote ophef

Het Brabants Dagblad veroorzaakte in juli grote ophef door veel details en onder meer de namen van de sollicitanten naar de burgemeesterspost in Den Bosch te publiceren. 

Volgens deze krant was VVD'er Jack Mikkers tweede keus. PvdA'er Jan Hamming had eigenlijk de voorkeur maar die trok zijn kandidatuur in omdat hij met succes had gesolliciteerd naar de burgemeestersfunctie in Zaanstad.

ZIE OOK: Zo beleefde Sjef van Creij zijn arrestatie na het 'burgemeesterslek': 'Erger behandeld dan een grote crimineel'

Eerste arrestatie

Op verzoek van de Brabantse commissaris van de Koning Wim van de Donk begon de politie een onderzoek. In augustus werd raadslid Sjef van Creij uit Rosmalen als eerste aangehouden als verdachte. 

Van Creij was namens zijn lokale eenmansfractie wel lid van de vertrouwenscommissie, maar ontkent dat hij het lek is geweest. De politie liet hem na een paar dagen vrij maar beschouwt hem nog steeds als verdachte. Feit is dat er sowieso iemand binnen de vertrouwenscommissie moet hebben gelekt.

ZIE OOK: Van het stoppen van Rombouts tot de filmische climax: dit gebeurde er rondom het burgemeesterschap

Reactie advocaat

De advocaat van Van Son wenst 'in het belang van de cliënt' nog niet te reageren. ,,Daarvoor is het nog veel te vroeg. Zodra de situatie anders is, zal er wellicht nog wel een reactie komen." Een OM-woordvoerder wilde niks kwijt over de rol van de verdachte.

Commissaris van de Koning Wim van de Donk wil voorlopig niet reageren op het nieuws van de tweede arrestatie.

Wethouder en fractievoorzitter

Van Son was sinds januari 2015 onder meer wethouder sport en verkeer en vervoer. Hij was voor Rosmalens Belang vijf jaar fractievoorzitter en daarvoor vier jaar raadslid. Hij was al van plan in maart te stoppen met de Bossche politiek.

Reconstructie

In de uitgebreide reconstructie van het Brabants Dagblad werd tot op detailniveau informatie verstrekt over de kandidaten en de procedure over de benoeming van de nieuwe burgemeester in Den Bosch. Dit gebeurt normaal onder strikte vertrouwelijkheid.

Uit onze reconstructie kwam naar voren dat Jan Hamming op het laatste moment koos voor het burgemeesterschap van Zaanstad. Den Bosch koos daarop voor Jack Mikkers. 

ZIE OOK: 'Wie wil er met dit risico nog burgemeester worden?'

Slagveld

Vertrekkend burgemeester Rombouts sprak na de publicaties van ,,een waar slagveld''. Hij noemde die ,,een beschadigende cocktail waartegen je je amper kunt weren''. 

Onder de andere sollicitanten waren volgens uitgelekte informatie burgemeesters van andere plaatsen. Zij kregen kritische vragen over hun vermeende sollicitatie in Den Bosch.

ZIE OOK: Twitterruzies, alcohol, arrestatie: rond Jos van Son wil het maar niet rustig worden

Reactie expert

Volgens Julien van Ostaaijen, die als bestuurskundige is aangesloten bij de Universiteit van Tilburg, is een arrestatie in deze zaak 'een krachtig signaal' dat het lekken van vertrouwelijke informatie absoluut niet getolereerd wordt. 

,,Dit gaat ervoor zorgen dat er in de toekomst, zeker in dergelijke procedures, veel minder gelekt gaat worden." Toch is het nog altijd afwachten of het in deze complexe zaak het daadwerkelijk tot een vervolging komt.

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement