Volledig scherm
Bisschop Gerard de Korte zegende de deelnemers en hun fietsen én een van de twee begeleidersbusjes... © Chris Korsten

Pedaalpelgrims op weg naar Lourdes, Santiago én Fátima

DEN BOSCH - Circa dertig pedaalpelgrims zijn zaterdagochtend op de fiets gesprongen in het kader van een bedevaart, georganiseerd door stichting VNB uit Den Bosch. Maar niet voordat ze eerst een viering in de Sint-Jan hadden bijgewoond en een zegening van bisschop Gerard de Korte hadden ontvangen. Het gezelschap is nu op weg naar de beroemde rooms-katholieke bedevaartsplaatsen Lourdes, Santiago de Compostela en Fátima.

Het imposante Hoogkoor met de karakteristieke rijkversierde eikenhouten kanunnikenbanken was geheel gevuld met toehoorders, bestaande uit een mengelmoes van pedaalpelgrims, hun familieleden, vrienden en andere belangstellenden. Een van de sprekers was Rob Lijesen, diaken van het bisdom Rotterdam en pastoraal begeleider op 'afstand' tijdens de fietstocht. ,,Wanneer word je nou een pelgrim? Dat word je als je de route die voor je ligt, hebt uitgepijld. Als je jezelf durft open te stellen voor het onbekende. En als kunt genieten van het gezoem van dunne bandjes over het asfalt", zei hij tijdens zijn toespraak die doorspekt was met symboliek.

Ondertussen bewaakte Lot Hermans(68) uit Sevenum, een van de deelnemers, buiten de kathedraal de geparkeerde fietsen. ,,Dit wordt de zesde tocht in dit verband. In de voorafgaande jaren, waarbij ik iedere keer van de partij ben geweest, fietsten we naar Lourdes en Santiago. Maar omdat het precies honderd jaar geleden is dat er een Mariaverschijning plaatsvond in Fátima, wordt ditmaal óók het Portugese dorp aangedaan. Het is tevens de eindhalte van deze pelgrimsfietstocht van 29 dagen. Overigens, terug gaan we met het vliegtuig", verduidelijkte Hermans.

Onderweg vallen er deelnemers af en komen er bij, zodat het totale aantal rond de zeventig zal bedragen. Sommigen, onder wie Bert Spruit(57) uit Meije, leggen het gehele traject af. ,,Uiteraard moet je een goed getraind lichaam hebben, anders red je het niet. Zélf heb ik er alle vertrouwen in dat ik de finish haal. Scheelt dat we vrijwel elke nacht over een comfortabel hotelbed beschikken", aldus Spruit.
De opbrengst van de tocht, naar verwachting zo'n 20.000 euro, komt grotendeels ten goede van toekomstige (minderdraagkrachtige) pelgrims die worden aangedragen door de Vincentiusvereniging.

  1. Wat zijn dat voor teksten?

    Wat zijn dat voor teksten?

    Di. 26 sept. De bedenkers hopen op een glimlach van voorbijgangers. En dat lijkt aardig te lukken bij Studio Reinoud en Jules, op de hoek van de Handelskade en de Zuid-Willemsvaart. Met kleine letters is op het raam te lezen dat we te maken hebben met grafisch ontwerpers, webbouwers en tekstschrijvers. Deze dertigers noemen zichzelf ook wel grapjassen. Voorbeelden daarvan plakken ze om de zoveel weken op de ruit. 'Absoluut geen kleurverschil' is daar sinds een paar dagen te lezen.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.