Volledig scherm
Vanaf een pier is er een mooi uitzicht over de nieuwe natuur en over de Maas. © Rianneke Mees

Pier bij Gewande biedt uitzicht over nieuwe natuur aan de Maas

GEWANDE - Ooit werd het genomineerd als ‘de lelijkste plek van Brabant’. Nu is de Blauwe Sluis in Gewande geen vervallen camping meer, maar een natuurgebied. Vanaf een heuse pier is er een mooi uitzicht over de nieuwe natuur en over de Maas. Dinsdag 5 juli wordt het gebied officieel geopend. De gemeente Den Bosch, de provincie, het waterschap Aa en Maas, Natuurmonumenten en Werkplaats de Gruyter maakten het samen mogelijk.

Aannemer Martens en Van Oord maakte er een nevengeul van de Maas. Nevengeulen worden er op meer plaatsen aangelegd; bijvoorbeeld bij de Maas tussen Ooijen en Lithooijen of bij de Waal bij Lent en bij Hurwenen. Ze hebben een dubbele functie. Ze zijn ten eerste bedoeld om de waterstand in de rivieren te verlagen. Klimaatverandering maakt dat het laagland meer water te verstouwen krijgt en zeker bij hoog water moeten er natuurlijke oplossingen worden bedacht om al dat water van de rivieren te kunnen verwerken.

Herkansing
Daarnaast bieden nevengeulen kansen voor de natuur. Of eigenlijk kun je misschien beter spreken van een herkansing. Want vóór de kanalisering van de Maas waren er spontaan ontstane nevengeulen, die van de uiterwaarden natte gebieden maakten bij hoog water. En in die natte gebieden zijn er kansen voor planten zoals de karwijvarkenskervel, geel walstro en kattendoorn. Bovendien is het een kraamkamer voor veel vissoorten. lees in het Brabants dagblad van dinsdag 5 juli een uitgebreid verhaal over de Blauwe Sluis.

Volledig scherm
Vanaf een heuse pier is er een mooi uitzicht over de nieuwe natuur en over de Maas. © Aannemer Martens en Van Oord maakte er een nevengeul van de Maas. Nevengeulen worden er op meer plaa
Volledig scherm
Vanaf een pier is er een mooi uitzicht over de nieuwe natuur en over de Maas. © Rianneke Mees
Volledig scherm
Aannemer Martens en Van Oord maakte er een nevengeul van de Maas. © Rianneke Mees
Volledig scherm
Vanaf een heuse pier is er een mooi uitzicht over de nieuwe natuur en over de Maas. © Rianneke Mees

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.